Egészség

A WHO főigazgatója szerint ez kell ahhoz, hogy vége legyen a koronavírus-járványnak

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy tartja, a pandémia vége választás kérdése.

Akkor lesz vége, ha úgy döntünk

A koronavírus-világjárványnak akkor lesz vége, „amikor a nemzetközi közösség úgy dönt, hogy véget vet annak”, hiszen minden eszköz rendelkezésre áll a vírus elleni küzdelemhez – szögezte le Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója a digitálisan megrendezett berlini egészségügyi világkonferencián, amely a világjárvány tanulságaival foglalkozik.

A főigazgató szerint a nemzetközi közösség eddig nem észszerűen használta fel ezeket az eszközöket. Rámutatott: hetente közel ötvenezren vesztik életüket Covid-19-ben szerte a világon, így a világjárványnak még közel sincs vége. Emlékeztetett: a WHO azt tűzte ki célul, hogy minden egyes ország lakosságának negyven százalékát beoltják az év végéig, hetven százalékát pedig 2022 közepéig. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint ezek elérhető célkitűzések, de csak akkor, ha az országok, illetve a vakcinák elosztását ellenőrző vállalatok megteszik, amit ígértek – írja az MTI.

„Azoknak az országoknak, amelyek már elérték a negyvenszázalékos célt – beleértve a G20 összes tagját –, le kell mondaniuk az újabb oltóanyag-szállítmányokról a COVAX nemzetközi vakcinaelosztó kezdeményezés és az Afrikai Unió által létrehozott Afrikai Oltóanyag-beszerzési Alap (AVAT) javára” – hangsúlyozta a főigazgató. A tisztségviselő egyúttal felszólította az oltóanyaggyártókat, hogy osszák meg a tudást és a technológiát másokkal, és mondjanak le a vakcinákhoz kapcsolódó szellemi tulajdonjogokról.

Videóüzenetében António Guterres ENSZ-főtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy „a rekordidő alatt kifejlesztett és forgalomba hozott oltóanyagok győzelmét semmissé teszi az egyenlőtlen elosztás tragédiája. A nacionalizmus és a vakcinák felhalmozása mindannyiunkat veszélybe sodor” – fogalmazott.

Új módszerrel kezelnék a koronavírus okozta szaglásvesztést.

Fotó és leadfotó: Pexels

Oldalak

Egészség
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.