Budapest szigorításra készül a negyedik hullám miatt

Augusztus vége óta ismét hetente ülésezik a Fővárosi Operatív Törzs, mely most újra korlátozó intézkedésekről dönthet Budapesten.

Újabb korlátozások Budapesten?

Augusztus vége óta ismét hetente ülésezik a Fővárosi Operatív Törzs, mely várhatóan mai megbeszélésén dönt arról, hogy a fővárosi önkormányzat által fenntartott bentlakásos intézményekben, jellemzően idősotthonokban ismét bevezetik-e a látogatási tilalmat, továbbá újfent korlátozzák-e a kijárást - írja a Népszava. A lap értesülései szerint vizsgálni fogják annak a lehetőségét is, hogy a fővárosi önkormányzat óvodáiban kötelezővé tegyék-e a dolgozók számára a maszkhasználatot (ezt néhány fővárosi kerületben egyébként már elő is írták). Ezzel a korábbi intézkedéseket is ideértve, végére is érnek a jogszabályi lehetőségeiknek - nyilatkozta a Népszavának Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

A lap hozzáteszi: a fővárosi önkormányzat már szeptember 9-én elrendelte idősotthonaiban az "érintésmentes látogatást", ennek köszönhetően - jó idő esetén - a szabadban kellő távolságtartás mellett, az intézményeken belül pedig plexifalakon át bonyolítható a rokonlátogatás. Ágyban fekvő betegek csak védőmaszkkal látogathatóak. Az általános testhőmérséklet-mérést, továbbá a gondozottak eltávozást követő tüzetesebb ellenőrzését is bevezették.

"Szeptemberben 1000, idősotthonban élő gondozott és 500 alkalmazott antitestszintjét mérték meg. Az eredmény megnyugtató volt. A három oltást kapottak 99,5 százalékánál védettséghez elegendő antitestet mértek, míg két oltást kapottak 95 százaléka bizonyult védettnek. A járványadatok is ezt tükrözik: a múlt keddi adatok szerint nem volt fertőzött az intézményekben. A hajléktalanszállókon nehezebb a járványügyi protokoll betartatása, ott egy ember hunyt el" - teszi hozzá a Népszava.

Fotó: 123rf

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz úgy tartja, a pandémia vége választás kérdése.

Leadfotó: 123rf

Oldalak