Miben van glutén? Nem csak a búzában, ezekkel a gabonafélékkel vigyázz

A glutén valójában nem más, mint sikér, ami két fehérje keveréke, és a búzaszemek proteintartalmának a 80 százalékát teszik ki. Sokan erre érzékenyek, így nem fogyaszthatnak glutén tartalmú élelmiszereket, ám azt csak kevesen tudják, hogy nem csupán a hagyományos lisztben található meg, hanem még számos más gabonafélében és élelmiszerben is. Összeszedtük a legfontosabbakat, íme!

Miben van glutén?

A Coli Egyesület adatai alapján a gluténérzékenység előfordulása az utóbbi 30 évben világszerte növekvő tendenciát mutat. Ennek több oka is lehet, például az orvostudomány fejlődése, valamint környezeti tényezők. "A szűrési adatok alapján a betegség gyakoriság 1:85, de a valódi gyakoriság ennél sokkal nagyobb arányú, hiszen 12% a tüneteket mutató, felismert coeliakia. A felnőttkori megjelenés gyakoribb, mint a gyermekkori." - szögezik le. Egyesek a betegségük miatt nem fogyasztanak glutént, míg mások a sikér tartalmú gabonaféléket mellőző divatos diéták hívei. Bármelyik csoport tagja is vagy, fontos tudnod, hogy számos gabonaféle és élelmiszer tartalmazhat glutént, amire talán eddig nem is gondoltál. Összeszedtük a legfontosabbakat és leggyakoribbakat. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!