Egészség

Miben van glutén? Nem csak a búzában, ezekkel a gabonafélékkel vigyázz

A glutén valójában nem más, mint sikér, ami két fehérje keveréke, és a búzaszemek proteintartalmának a 80 százalékát teszik ki. Sokan erre érzékenyek, így nem fogyaszthatnak glutén tartalmú élelmiszereket, ám azt csak kevesen tudják, hogy nem csupán a hagyományos lisztben található meg, hanem még számos más gabonafélében és élelmiszerben is. Összeszedtük a legfontosabbakat, íme!

Miben van glutén?

A Coli Egyesület adatai alapján a gluténérzékenység előfordulása az utóbbi 30 évben világszerte növekvő tendenciát mutat. Ennek több oka is lehet, például az orvostudomány fejlődése, valamint környezeti tényezők. "A szűrési adatok alapján a betegség gyakoriság 1:85, de a valódi gyakoriság ennél sokkal nagyobb arányú, hiszen 12% a tüneteket mutató, felismert coeliakia. A felnőttkori megjelenés gyakoribb, mint a gyermekkori." - szögezik le. Egyesek a betegségük miatt nem fogyasztanak glutént, míg mások a sikér tartalmú gabonaféléket mellőző divatos diéták hívei. Bármelyik csoport tagja is vagy, fontos tudnod, hogy számos gabonaféle és élelmiszer tartalmazhat glutént, amire talán eddig nem is gondoltál. Összeszedtük a legfontosabbakat és leggyakoribbakat. Lapozz a cikk folytatásáért!

Lapozz a cikk folytatásáért!

Fotó: 123RF.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A kígyóuborka fogyasztásának élettani hatása számos pozitívumot rejt magában, azonban sok olyan folyamatot is eredményez a szervezetünkben, amire a legtöbben talán nem is gondolnak.
Sztárok
Erzsébet királynő nem sokkal 2022 szeptemberében bekövetkezett halála előtt találkozott utoljára Harry két gyermekével, akiket unokájának bizony véleményezett is.
Sztárok
Horváth Lajos Ottó a Petőfi filmben is nagy szerepet vállalt be, és most kiderült az is, hogy mi lesz a sorsa A mi kis falunk című RTL-es sorozatban.