Epidemiológus: Ne legyünk kishitűek, ezt a vírust le tudjuk győzni

Egy ideális világban ezzel meg lehetne akadályozni a vírus terjedését. Mit csinálunk rosszul?

Hogyan lehet legyőzni egy járványt?

Bár most még kilátástalannak tűnhet, hogy a koronavírus-járványt belátható időn belül le lehet győzni, Oroszi Beatrix epidemiológus és Jakab Ferenc virológus professzor a Miérted magazin szerda esti online előadása meglehetősen optimista képet festett arról, hogy megnyerhetjük a vírussal folytatott versenyt – olvasható a hvg.hu cikkében.

Oroszi Beatrix a beszélgetés elején elmondta, mit is jelent pontosan egy vírus legyőzése. „A pandémiák nem rövid ideig tartanak, több hullámban érkeznek, a társadalmat és a gazdaságot egyaránt érintik” – emelte ki az epidemiológus.

A legoptimistább verzió szerinte az lenne, ha a koronavírust eradikálni tudnánk, azaz meg tudnánk tőle szabadulni, eddig azonban egyetlen olyan kórokozó volt a történelemben, amivel ez sikerült, a feketehimlő. Az összes többi járványosan terjedő betegséggel elértünk sikereket, de nem tudtunk tőle teljesen megszabadulni, mert ahhoz hosszú távú immunitás, a mutációk hiánya, valamint az is kellene, hogy ne éljen túl a kórokozó állatokban.

Egy másik lehetőség az eliminálás, ami annyit jelent, hogy a vírus bizonyos országokból, területekről eltűnik, ahol a teljes lakosság oltott. Oroszi szerint ez sem lehetetlen, sok gyermekkori fertőző betegséget ismerünk, ahol el lehetett érni 98 százalékos átoltottságot, bár más területekről ettől még ugyanúgy be lehet behurcolni.

Rövidtávon pedig azt tudjuk elérni, hogy a védőoltások segítségével felépítünk egy olyan immunitást, ami a súlyos lefolyás és halálos szövődmények ellen megvédi a lakosság nagy részét, vagyis megtanulnunk együtt élni a vírussal és ezt tudja kezelni az egészségügyi rendszer.

Belátható időn belül ezért érdemes küzdeni, ettől egy karnyújtásnyira vagyunk” – mondta el a szakember.

Jakab Ferenc arra is figyelmeztetett, hogy a vakcináktól várhatjuk ugyan a járvány végét, de erre csak az összes többi intézkedés betartása mellett van lehetőségünk. „Nagy tévhit, hogy amikor megkaptuk mindkét adagot, eldobhatjuk a maszkot, hiszen mi már nem fertőződhetünk meg. Látunk példát arra, hogy előfordulhat a fertőződés, csak a betegség lefolyása és tünetei lesznek sokkal enyhébbek. Ettől még a kórokozót elkaphatjuk és akár tovább is tudjuk adni, bár erre kicsi a lehetőség” – mondta.

A virológus szerint a vakcina azért elengedhetetlen, hogy az egészségügyet ne terheljük tovább. Emellett mindig lesznek olyanok, akiknél nem vált ki elég immunitást az oltóanyag, vagy valamilyen okból nem kaphatják azt meg. A vakcinafejlesztés mellett ezért is fontosak a terápiák és gyógyszerkísérletek.

A védőoltás nem csodaszer, hanem egy eszköz az eszközeink között, viszont a legjobb” – tette hozzá még Oroszi Beatrix.

Még nincs vége, lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2