Az orvosoknál is eredményesebben gyógyít az erdő - Íme a fák közelségének 6 jótékony hatása

Nem lehetünk elég hálásak, ha olyan környéken lakunk, ahol rengeteg fa, netán egy egész erdő is van. A zöld és a barna különböző színeiben játszó rengetegnek ugyanis annyi jótékony egészségügyi hatása van, hogy alig lehet megszámolni. Mi most hatot sorolunk fel; reméljük, meggyőzünk arról, hogy érdemes minél több időt a lombok alatt tölteni!

Segítenek lélegezni

A fák hihetetlen mértékben képesek mérsékelni a légszennyezést, hiszen csökkentik a levegő szén-dioxid-koncentrációját azáltal, hogy a fotoszintézishez felhasználják ezt a molekulát. Egy kutatásból ráadásul az is kiderült, hogy a lombhullató fák sokkal több illékony szerves vegyületet (amik megtalálhatóak többek között az autók kipufogógázában) képesek felvenni, mint azt eddig a szakemberek sejtették – egész pontosan 40%-kal többet, ami elég jelentős. A fák áldásos tevékenységének hála tisztább levegőt szívhatunk, és kevesebb az esélyünk a légzőszervi megbetegedések kialakulására.

Meggyorsítják a gyógyulást

Ha valaki súlyos betegségben szenved, annak mindenképpen jót tesz, ha egy erdőre néző szobában gyógyul. Nem véletlenül telepítik a szanatóriumokat nyugodt, fás részekre! Csak egy példa: egy pennsylvaniai kórházban azok a betegek, akik erdőre néző szobában feküdtek, gyorsabban erőre kaptak, mint azok, akiknek egy épület falát kellett bámulniuk. A vizsgálat egyébként 1972 és 1981 között zajlott: a kutatók azt is tapasztalták, hogy utóbbi csoport sokkal több fájdalomcsillapítót kért, és nehezebben birkózott meg a problémákkal.

Csökkentik a stresszt

A fák közelsége nem csak a testi, hanem a lelki gyógyulást is elősegíti. Több kutatás is bizonyítja, hogy azok, akik zöld környezetben élnek, kevésbé szenvednek a depresszió, a stressz szervezet- és elmeromboló tüneteitől. A fák ugyanis olyan gyorsan képesek csökkenteni a stresszhormonok, vagyis a kortizol szintjét, mint semmi más, emellett pedig a vérnyomást is szabályozzák. A kortizolt egyébként a mellékvese termeli, és állandóan jelen van a szervezetünkben: ha nem termelődne, nem élnénk túl a stresszt, ám az sem jó, ha túl sok van belőle, ugyanis ilyen esetben túlpörög a szervezetünk.

Fotó: pexels.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!