Egy különleges gyógymód - A Bach-virágterápia

Bár már korábban is sokan felismerték, hogy a virágok finom illatukkal és kellemes látványukkal üdítően hatnak testre és lélekre egyaránt, az Edward Bach által kikísérletezett módszer ennél is tovább jutott, és egy egész rendszert dolgozott ki a növények gyógyító hatására alapozva. A Bach-terápia a növények virágaiból kinyert esszenciákat használja fel az érzelmek gyógyítására, a közérzet és hangulat javítására, valamint a fizikai panaszok enyhítésére.

A módszer lényege
A Bach-virágterápia holisztikus szemléletű módszerként a test, lélek és szellem egységeként tekint az emberre, akinél e három rész megbomlása, ezek egyensúlyának felborulása kezdetben érzelmi és energetikai blokkokhoz vezet, hangulati-érzelmi panaszokat okoz, majd fizikai betegségeket idéz elő. A panaszok megszüntetésében jelenthetnek segítséget a virágok, amelyeknek Bach felfogása szerint energiájuk és az emberhez hasonlóan lelkük van.

Minden egyes növény más-más jótékony hatással rendelkezik, s így más panasz enyhítésére lehet alkalmas, s a virágok spirituális energiája esszenciává alakítva hasznosítható fel a gyógyító tevékenység során. Az esszenciák elkészítéséhez az összegyűjtött növényeket először vízbe szórva a napon tárolják, majd később tovább hígítják, s végül brandyvel tartósítják.

A Bach-virágterápia felfogása szerint bármiféle kiegyensúlyozatlan állapot, érzelmi-hangulati panasz és a felborult lelki egyensúly figyelmet érdemel és gyógyításra szorul, hiszen ezek jelentik a később kialakuló fizikai tünetek gyökerét. A Bach által kidolgozott gyógymód tehát ezek orvoslására is megoldással kíván szolgálni, s segítséget jelenthet a különféle pusztító érzelmek (félelem, harag, irigység) leküzdésében, valamint a fizikai betegségek kiegészítő gyógymódjaként is ismert.

Használata
A gyógymód alkalmazása során terapeuták segítenek a gyógyulni vágyóknak a megfelelő esszencia kiválasztásában. A virágoldatokat érzelmi, energetikai problémák megoldására hozták létre, és így az aktuális érzelmi igény, kedélyállapot szerint kell kiválasztani a megfelelőt. E választásban a terapeuta segít, aki tapasztalatának és ismereteinek birtokában könnyen ráérezhet arra, hogy mire van szüksége páciensének. A kiválasztott esszencia hatékonyságágáról ellenőrző találkozások során győződnek meg, ahol igény szerint az adott növényt vagy annak mennyiségét is megváltoztatják.

Az oldatok többféle módon is felhasználhatóak. Így a vízbe csepegtetett, majd elkortyolt, az ajkakra vagy homlokra kent vagy a benedvesített ruhával borogatásként felhordott, illetve a fürdővízbe csepegtetett oldat is hatékony segítséget jelenthet.

Oldalak

Sztárok
Meghan Markle a minap egy olyan őszi szettben mutatkozott, amely sok nő számára adhat ihletet, amikor beköszöntenek a hidegebb hónapok. Egy biztos: a hercegné outfitje telitalálat volt!
Sztárok
Sok olyan világhírű sztár van, akik felnőttfilmekben kezdték a pályájukat, és csak ezt követően futottak be nemzetközi karriert.
Sztárok
A mesterséges intelligencia segítségével készítette el új klipjét Pál Dénes. Bár nem ez az első olyan magyar videóklip, amelyben a készítők ezzel a technikával dolgoznak, az énekes és a videót...