Egészséges táplálkozás gyógyíthatatlan betegként - Sclerosis multiplex

Nehéz a tűzhely mellé állni, ha valakinek remeg a keze, szédül, nem stabil a járása vagy kipihenhetetlen, krónikus fáradtság gyötri, ám fontos az önállóság minél további megőrzése – értettek egyet a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplexszel élők azon a budapesti rendezvényen, ahol Béres Alexandra segítségével az egészséges étrendbe beilleszthető ételeket készítettek el.

8 ezer embert érint Magyarországon

A sclerosis multiplex az egyik leggyakoribb neurológiai rendellenesség, amely mintegy 8 ezer embert érint Magyarországon. A betegség ugyan gyógyíthatatlan, a modern terápiáknak köszönhetően azonban az SM-mel élők nagy része hosszú időn át fenn tudja tartani korábbi aktív életét, amiben a rehabilitációnak, a családi támogatásnak, a lelki egészségnek, mindemellett pedig az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak is nagy szerepe van – valamint annak, hogy elszigetelődés helyett a sorstársak merjenek közösségbe menni, s ne szégyelljék betegségüket.

Ételek az SM-mel élők számára

„Konyhai fortélyokat, valamint az SM következtében sok esetben csökkenő fizikai aktivitás miatt olyan ötleteket mutattam meg a résztvevőknek, amelyek révén finom, de mégis alacsonyabb kalóriatartalmú, s értékesebb tápanyagokat tartalmazó ételeket készíthetnek el egyszerűen. A cukorbevitel csökkentése érdekében például olyan desszertet készítettünk, amely cukor hozzáadása nélkül, természetes édesítőszer felhasználásával készül” – mondta Béres Alexandra.

Hozzátette: további irányelvként említhető a magas kalciumtartalmú ételek fogyasztása, a napi legalább 2 liter folyadékbevitel, valamint az erősen fűszeres ételek kerülése. Az étlapon szerepelt egy lencsés egytálétel is, ami azért jó választás az SM-el élők számára is, mert a lencse alacsony kalóriatartalmú, rostokban gazdag étel.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!