Egészség

Hihetetlen titokra derült fény: ez a két közkedvelt vitamin valójában gyorsítja a rák terjedését

Egy friss tanulmány szerint a C-vitamin és az E-vitamin egyaránt képes gyorsítani a rák terjedését. A kutatást egérkísérletek éppúgy alátámasztották, mint emberi szöveteken végzett vizsgálatok.

Elősegíthetik a tüdőrák növekedését és terjedését

Jóllehet a C-vitamint és az E-vitamint elsősorban pozitív élettani hatásukról ismerjük, bizonyos esetekben elősegíthetik a rák növekedését, illetve terjedését - állapították meg a tudósok, akik erről szóló tanulmányukat a The Journal of Clinical Investigation című folyóiratban publikálták. Martin Bergö, svéd Karolinska Intézet munkatársa kollégáival együtt már korábban rámutatott, hogy az E-vitamin, továbbá az Acetil-L-Cisztein egerek esetében hozzájárult a tüdőrák elterjedéséhez. A szakemberek most olyan egereket vettek górcső alá, melyekben megtalálható a tüdődaganat kifejezetten egerekre jellemző típusa, de olyan egyedeket is megfigyeltek, melyekbe emberi tüdőráksejteket ültettek.

A nemrégiben végzett kísérlet során az egerek C-vitamint kaptak a vizükbe, az étrendjüket pedig E-vitaminnal és Acetil-L-Ciszteinnel dúsították, az ajánlott bevitelt meghaladó mennyiségben. Minél nagyobb vitamindózisban részesültek az egerek, annál drámaibb ütemben fejlődött a daganatok érhálózata.
Kattints a további képekért!

A lábfej azon testrészeink közé tartozik, melyeket nem vizsgálunk át kellő alapossággal. Pedig nem ártana, ugyanis - bármily hihetetlenül is hangzik - ezen a területen is kialakulhatnak igen súlyos betegségek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Sztárok
A Nemzet Színésze Palik László YouTube-műsorának vendégeként vallott múltjáról és jelenéről, szakmai- és magánéletéről.
Lifestyle
A holdvíz egy különleges elixír, ami a spirituális lelkek szerint távol tartja a rossz energiákat, megtisztítja a lelket és kitartóbbá varázsol. Kipróbálnád? Mutatjuk a rém egyszerű receptet.
Utazás
Sőt, vasárnap beköszönt az október, de mi ebből semmit sem fogunk érezni.