Az új téli szupergyümölcs - Kakiszilva, ismertebb nevén a datolyaszilva

Kevés népszerűbb téli gyümölcs van a kakiszilvánál, vagy ahogyan sokan ismerik, a datolyaszilvánál. Ez a narancssárga finomság tényleg igazi egészségbomba. Összeszedtük, milyen jótékony hatásai vannak.

Mi az a datolyaszilva (kakiszilva)?

A datolyaszilva Délkelet-Ázsia, Kína és India ősi gyümölcse, de szerencsére mára már Európában is nagyon elterjedt lett. Itthon már nincs olyan zöldség-és gyümölcspult, ahol ne lehetne megtalálni. Az, hogy ősi gyümölcs, abszolút nem túlzás, már az ókori görögök is ismerték és szerették, Zeusz tüzeként hivatkoztak rá. Ázsiában a halottak lelkének datolyaszilvát ajánlottak fel, de a betegeket is a levéből készült itallal itatták. Gyógyászati célokra máig használják, hiszen számos jótékony hatása van.

Erősíti az immunrendszert

A kakiszilva egyaránt gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban, nyomelemekben is: nagy mennyiségben van benne kálium, magnézium, jód, vas, kalcium, foszfor, mangán, réz, emellett dúskál A-, B1-, B2-, C-, E- és P-vitaminban. Nem véletlen, hogy télen az egyik legjobb immunerősítő növényként hivatkoznak rá: a megfázásos időszakban különösen remek szolgálatot tesz.

Egészségesen tartja a légutakat

Ha már tél és megfázás: ne keseregj, amiért ledöntött a lábadról egy kis nátha, inkább egyél kakiszilvát! A gyümölcs elősegítheti a légutak egészségét, enyhíti a torokfájás, a torokgyulladás, a hörghurut tüneteit, de a bolti köptetők hathatós alternatívája is lehet. A megfázás miatt a száj körül kialakult sebekre is gyógyír.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: sharon-fruit.com, gardentowok.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!