Ez a két legerősebb egészségmegőrző olaj: íme, a len-és a tökmagolaj jótékony hatásai

Élettani szempontból a legértékesebb a hidegsajtolással nyert olaj. A hőkezeléssel szemben a hidegsajtolás során nem sérülnek, bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok, megőrzik az olaj értékes hatóanyag tartalmát.

Az olajok egészségmegőrző szerepe

A természetes, hidegen sajtolt olajokban számtalan értékes anyag található: zsírok, lecitin, antioxidánsok és nyomelemek. A többszörösen telítetlen zsírsavak biztosítják sejtjeink fiatalságát és kifogástalan működését, gondoskodnak a sejtmembránok rugalmas állapotáról, erősítik idegeinket, lúgosítják szervezetünket. Mivel az emberi szervezet nem képes előállítani őket, szüksége van úgynevezett elő anyagokra, melyeket az olajok biztosítanak.

Tökmagolaj: vitaminokban gazdag és orvosolja a prosztata bajait

Az egyik rendkívül fontos fajta, a hidegen sajtolt tökmagolaj, 79 % telítetlen zsírsavat tartalmaz, valamint linolsavat és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Az omega-6 zsírsavak nagyon fontosak a normál növekedéshez, támogatják a haj és a bőr növekedését, szabályozzák az anyagcserét és a csontok egészségének megőrzését.

Leginkább azonban a férfiakkal kapcsolatos gyógyhatása miatt emlegetjük, hiszen segít a prosztata jóindulatú megnagyobbodása által okozott panaszok enyhítésében. A tökmagolaj fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat tartalmaz. Gazdag forrása az A- és B- vitaminoknak, a riboflavinnak, a niacinnak, a kalciumnak, a vasnak és a foszfornak. Nagy mennyiségben található benne magnézium, mangán, cink, kálium és réz. Sok tokoferol, vagyis E-vitamin is fellelhető benne, mely fontos szerepet tölt be egyes vitaminok felszívódásában, valamint a haj, a bőr és a köröm egészségét is jótékonyan befolyásolja.

Gátolja a gyulladásos mechanizmusokat, segít a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében. Antioxidáns hatása révén lassítja a szervezet öregedési folyamatait. A tökmagolaj kiváló forrása a K-vitaminnak, amely segít a csontok erősségének megőrzésében. Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását, így fogyasztásával elkerülhető a vérrögök kialakulása. Nagymértékben hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez.

Egészségünk megőrzése érdekében fogyasszunk naponta egy kanállal. Gyermekeknek is adható, nekik napi 1 kiskanál a megengedett.

A lenmagolaj is jótékony - lapozz, tudd meg, mire jó!

Fotó: Hair Loss Revolution

Oldalak

Szólj hozzá Te is!