Egészség

Veszélyesek is lehetnek: ez történik a testeddel, ha túladagolod a különböző vitaminokat

A hűvös, hideg idő és a vitaminhiány miatt a téli hónapokban jócskán legyengülhet a szervezetünk. Ilyenkor hajlamosak vagyunk táplálékkiegészítőkhöz nyúlni és beszedni mindenféle vitamint, ám ez nem mindig a legjobb ötlet, főleg ha túlzásba esünk fogyasztásukkal.

A kevesebb néha több

A fejlettebb országok lakosainak csaknem a fele fogyaszt valamilyen vitaminkészítményt, ami a legtöbbször mesterséges. Azt viszont kevesen tudják, hogy a túlzott vitaminbevitel legalább olyan káros lehet, mint az, amikor nem szedünk semmit. A túladagolásnak hasonló tünetei lehetnek, mint egy esetleges megfázásnak, így az emberek többsége sajnos hajlamos ezeket összekeverni és még több vitamint beszedni. Ezek a panaszok a legtöbbször nem tűnnek annyira vészesnek, azonban a túladagolás hosszútávon akár életveszélyes is lehet.
Galériánkban mutatunk 3+1 vitamint, aminek a túladagolása komoly következményekkel is járhat.

C-vitamin Legelőször valószínűleg a C-vitaminhoz nyúlunk, amikor azt érezzük, hogy immunrendszerünk nincs a toppon. Hiánya esetén olyan tünetek jelentkezhetnek, mint az étvágytalanság, fáradtság, fogínyvérzés, hajhullás, orrvérzés, valamint lassú sebgyógyulás. A napi ajánlott mennyiség egyébként mindössze 1000 mg lenne. A C-vitamin túladagolásról elterjedt mítosz, hogy vesekövet okoz, azonban ezt mára már megcáfolták. Az azonban biztos, hogy ha sokat veszünk be, akkor hasmenést és hasi bántalmakat tapasztalhatunk, túl nagy mennyiségben pedig egyébként érdemes fogyasztani, hiszen a felesleg úgyis kiürül a szervezetünkből vizelet formájában.
Kattints a további képekért!

Akár visszafordíthatatlanul lerombolhatod velük létfontosságú szerved, ha túlzásba viszed ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztását, így tanácsosabb inkább elkerülni őket.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Egészség
Talán nem is gondolnád némelyikről, milyen káros, negatív hatást gyakorolhat az agyadra és annak működésére.
Sztárok
Céline Dion-t évek óta visszatérő izomgörcsök kínozzák, ám az orvosok csak nemrég diagnosztizálták, hogy krónikus fájdalmait egy idegrendszeri betegség okozza. Állapota a kezelések ellenére sem...
Lifestyle
Nem csupán az ételek minősége, a kalóriabevitel és a testmozgás van befolyással a súlycsökkenésre – az sem mindegy, milyen szokásokat követünk a hétköznapokban, bizonyos tevékenységek ugyanis könnyen...