Egészség

Hüvelyesek: az egészségünk szuperhősei

Különleges alapanyagból, vörösbab felhasználásával készített muffint és brownie-t Liptai Claudia és Pataki Ádám cukrászmester egy különleges látványsütés keretében.

Növényi fehérjeforrások

A Hüvelyesek Világnapja 2019 óta hívja fel a figyelmet a növényi fehérjeforrások fogyasztásának előnyeire és jótékony tulajdonságaira. A Bonduelle ezen alkalomból idén kreatív receptekkel és látványsütéssel igyekszik népszerűsíteni a zöldségek fogyasztását, amelyben Liptai Claudiával és férjével, Pataki Ádám cukrászmesterrel működik együtt. A házaspár a Hüvelyesek Világnapja alkalmából egy látványsütés keretében többek között édes muffinokat készítettek vörösbab felhasználásával, megmutatva, hogy egy kis kreativitással az egészséges alapanyagok a desszertek fontos alapanyagai is lehetnek.

pataki ádám liptai claudia sütés

Liptai Claudia pörgős mindennapjai során is igyekszik odafigyelni a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozásra. „Figyelünk arra, hogy a hétköznapok során be tudjuk illeszteni a családunk életébe az egészséges ételeket. Ádám nálunk a legnyitottabb, szeret kísérletezni az ételekkel a konyhában, és szerencsére a gyerekek is szívesen kipróbálják az új ízeket. A Pataki Cukrászdában a feltűnnek a finom újdonságok” – mondta el Claudia a látványsütés során.

„Egészségünk érdekében törekednünk kell a növények változatos felhasználására, így a gabonák, diófélék, magvak, hidegen sajtolt növényi olajok és persze a hüvelyesek változatos felhasználására – mondta a téma kapcsán Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember. „A hüvelyeseket minél gyakrabban érdemes beilleszteni az étkezésünkbe, az idénynek megfelelően fogyaszthatjuk a hüvelyeseket frissen, zöld állapotban, és teljesen megérve, száraz formájában, de hónapokig tárolva sem romlanak meg vagy veszítik el tápértéküket. A hüvelyesek felhasználását a legtöbben Magyarországon főzelék vagy leves formájában tudják elképzelni az étkezésükben, pedig remek zöldségkrémeket, kenyereket vagy éppen desszerteket lehet készíteni segítségükkel” – hangsúlyozta a szakember.

varga dóra dietetikus

Több hüvelyes kell a tányérunkra

A hüvelyes zöldségeket nem véletlenül nevezik szuper alapanyagnak, hiszen rendkívül magas a tápértékük, kiemelkedő a rost- és fehérjetartalmuk, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, ennek ellenére a magyarok napi fehérjebevitelének nagyobb része állati, nem pedig növényi alternatíva. Az utóbbi időben a hústermékek árnövekedése, és a környezetvédelem miatt kezdtek előtérbe kerülni a növényi fehérjeforrások: nőtt az úgynevezett flexitariánus fogyasztók aránya, akik tudatosan kevesebb húst esznek. Azonban hazánkban és a régióban fele annyian követik ezt a változást, mint a nyugat-európai országokban.

„Mivel Magyarország sajnos sereghajtó Európában a zöldség fogyasztásban, fontos feladatunk az edukáció. Érezhető már a kezdeményezésünk eredménye, mivel egyre nagyobb az igény az olyan termékekre is, amelyekkel gyorsan és egyszerűen egészséges, vitaminokban és tápanyagban gazdag ételt készíthetnek a vásárlók. Így változatos zöldségkeverékeket és készételeket, kész köreteket is kínálunk nemcsak konzerv, hanem fagyasztott formában is” – mondta el a világnap alkalmából Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. kereskedelmi- és marketing igazgatója.

Oldalak

Egészség
Lifestyle
A tél és a hideg idő nem kecsegtet túl sok lehetőséggel – már ami a kinti tevékenységeket illeti. Ennek függvényében a hűvös szürkeségben sokszor nincs kedvünk kimenni a szabadba gyermekünkkel. Hát...
Sztárok
A Mirror információ szerint Harry rájöhetett, hogy túl messzire ment a múltban a családjával szemben megfogalmazott kritikákkal, ezért a herceg állítólag jelenleg mást sem csinál, csak folyamatosan...
Sztárok
Tóth Gabi bizony tudja Puzsér Róbert telefonszámát, és néha üzenetet is szokott küldeni a kritikusnak. Hát, ők biztosan nem lesznek barátok a jövőben.