Egészség

Barátok vagy ellenségek az olajos magvak?

Az esti film mellett bizonyára sokan majszolnak olykor tökmagot, esetleg szotyit, vagyis napraforgómagot – nincs is ennél jobb. Kevesen tudnak azonban ezek megannyi pozitív hatásáról, de arról is, miért érdemes mértékkel fogyasztani őket. Választ kerestünk arra, hogy akkor most barátok vagy ellenségek az olajos magvak?

Pozitív hatások
Az olajos magvak mindegyike többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, emellett számos vitamint, ásványi anyagokat. Közismerten gyulladáscsökkentő hatásúak, csökkentik a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást, védik a szív- és érrendszert. Nemrég elvégzett vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy fogyasztásuk csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A dió gyógyhatása például régóta ismert. Pozitív hatást gyakorol az agyra, de parazita- és féregölőként is hasznos. A tökmagnak magas az A- és E-vitamin tartalma, erősíti az idegrendszert, magnézium- és cinktartalma pedig csontjaink egészségéhez is hozzájárul. Az ugyancsak széles körben kedvelt napraforgómag ismert magas folsavtartalmáról, ezáltal segít az új sejtek létrehozásában, ugyanis a folsav részt vesz a reprodukcióhoz szükséges DNS és RNS létrehozásában. A szotyi ezenkívül B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz, többek között B12-vitamint, mely a folsavval együtt a vörösvértestek hemoglobinjának kialakításához járul hozzá.

Video A Hegyi doktor Magyarországon: Interjú Hans Sigl-el

Ami hátrány
Meg kell említenünk, hogy az olajos magvak azon ételek közé tartoznak, amelyekre rengetegen allergiásak, ennek egyik oka pedig pont a nagyobb mennyiségű fogyasztás, vagyis az, hogy egyre többen választják nassolnivaló gyanánt a magokat. A mogyoró például az egyik legerősebb allergén, de a dióra, mandulára, szezámmagra, napraforgómagra is lehetünk allergiásak. Az allergiásoknál már kis mennyiség elfogyasztása is komoly tüneteket válthat ki. Előfordul például anafilaxiás sokk, ami ritkán, de akár halálhoz is vezethet.

Sajnos az olajos magvakból hatalmas mennyiséget el lehet fogyasztani, nem is érezzük, hogy mennyi ideje csipegetünk. Azért sajnos, mert azok számára, akik nem allergiások, egyetlen hátrányuk a rendkívül magas zsírtartalom. Ha tehát valaki fogyni szeretne, és úgy határoz, csoki helyett a – valóban egészségesebb – olajos magvak egyikét választja nassoláshoz, az nem biztos, hogy eléri a célját. Nem szabad tehát túlzásba vinni ezek fogyasztását sem, hiszen magas a szénhidráttartalmuk.

Barátok vagy ellenségek tehát az olajos magvak? A válasz: barátok. Pozitív egészségügyi hatásaikat ugyanis még oldalakon keresztül lehetne sorolni. Ám mértékkel érdemes őket fogyasztani, és a lehetséges allergiás reakciók miatt csak nagy körültekintéssel adjunk e csemegéből a gyermekeknek.

Oldalak

Egészség
Home&Design
Egy otthon lehet elegáns és időtálló, mégis friss és izgalmas – a profik megmutatják, milyen elemekkel tudod kiemelni, hogy ne olvadjon bele a megszokottba.
Sztárok
Katalin hercegné isteni stílusa folyamatosan formálódik, így nem csoda, hogy Vilmos herceg felesége idővel megvált néhány, egykor nagyon kedvelt darabjától.
Sztárok
A 80-as évek ikonikus sztárja, Beverly D’Angelo, most is képes meglepni a rajongókat: a legutóbbi Los Angeles-i bevásárlóútján olyan megjelenéssel tűnt fel, hogy sokan első pillantásra fel sem...
Lifestyle
Az állandó kísérőnkön, a Holdon olykor titokzatos fényvillanások jelennek meg. A tudósok sokszor ellentmondanak egymásnak, hogy ezt mi okozhatja.
Lifestyle
Bár a reklámok világától sokszor elkülönítjük a filmeket és sorozatokat, valójában a vászon és a képernyő régóta a marketing egyik legerősebb terepe.
Sztárok
Ma, majdnem egy évtizeddel a megismerkedésük után, Harry és Meghan története – a botrányaik ellenére – még mindig tartogatnak izgalmas részleteket a rajongók számára.