Barátok vagy ellenségek az olajos magvak?

Az esti film mellett bizonyára sokan majszolnak olykor tökmagot, esetleg szotyit, vagyis napraforgómagot – nincs is ennél jobb. Kevesen tudnak azonban ezek megannyi pozitív hatásáról, de arról is, miért érdemes mértékkel fogyasztani őket. Választ kerestünk arra, hogy akkor most barátok vagy ellenségek az olajos magvak?

Pozitív hatások
Az olajos magvak mindegyike többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, emellett számos vitamint, ásványi anyagokat. Közismerten gyulladáscsökkentő hatásúak, csökkentik a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást, védik a szív- és érrendszert. Nemrég elvégzett vizsgálatok pedig azt is kimutatták, hogy fogyasztásuk csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A dió gyógyhatása például régóta ismert. Pozitív hatást gyakorol az agyra, de parazita- és féregölőként is hasznos. A tökmagnak magas az A- és E-vitamin tartalma, erősíti az idegrendszert, magnézium- és cinktartalma pedig csontjaink egészségéhez is hozzájárul. Az ugyancsak széles körben kedvelt napraforgómag ismert magas folsavtartalmáról, ezáltal segít az új sejtek létrehozásában, ugyanis a folsav részt vesz a reprodukcióhoz szükséges DNS és RNS létrehozásában. A szotyi ezenkívül B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz, többek között B12-vitamint, mely a folsavval együtt a vörösvértestek hemoglobinjának kialakításához járul hozzá.

Ami hátrány
Meg kell említenünk, hogy az olajos magvak azon ételek közé tartoznak, amelyekre rengetegen allergiásak, ennek egyik oka pedig pont a nagyobb mennyiségű fogyasztás, vagyis az, hogy egyre többen választják nassolnivaló gyanánt a magokat. A mogyoró például az egyik legerősebb allergén, de a dióra, mandulára, szezámmagra, napraforgómagra is lehetünk allergiásak. Az allergiásoknál már kis mennyiség elfogyasztása is komoly tüneteket válthat ki. Előfordul például anafilaxiás sokk, ami ritkán, de akár halálhoz is vezethet.

Sajnos az olajos magvakból hatalmas mennyiséget el lehet fogyasztani, nem is érezzük, hogy mennyi ideje csipegetünk. Azért sajnos, mert azok számára, akik nem allergiások, egyetlen hátrányuk a rendkívül magas zsírtartalom. Ha tehát valaki fogyni szeretne, és úgy határoz, csoki helyett a – valóban egészségesebb – olajos magvak egyikét választja nassoláshoz, az nem biztos, hogy eléri a célját. Nem szabad tehát túlzásba vinni ezek fogyasztását sem, hiszen magas a szénhidráttartalmuk.

Barátok vagy ellenségek tehát az olajos magvak? A válasz: barátok. Pozitív egészségügyi hatásaikat ugyanis még oldalakon keresztül lehetne sorolni. Ám mértékkel érdemes őket fogyasztani, és a lehetséges allergiás reakciók miatt csak nagy körültekintéssel adjunk e csemegéből a gyermekeknek.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!