Az internetfüggőség - Egy gyakori szenvedélybetegség

Az internet manapság az emberek mindennapjainak fontos része, el sem tudjuk képzelni, milyen lenne nélküle. Ha egy munkahelyen éppen nem működik, az sok helyen káoszt jelent, de a háztartások többségében is valaki szinte mindig online van. Sokan észre sem veszik, de az internet szép lassan hatalmába keríti őket, és már néhány órára sem tudnak meglenni nélküle. A netezés szenvedéllyé válik, és szinte észrevétlenül függőséggé alakul.

Ezzel a terjedő szenvedélybetegséggel kapcsolatban sok probléma felmerül. Nagyon nehéz meghatározni a mibenlétét, hiszen egy olyan eszköz használatáról van szó, ami szükséges, és társadalmilag elfogadott. Így a józan határok felállítása szinte lehetetlen vállalkozás, jó ideig senkinek nem tűnik fel, ha valaki függővé vált. Ráadásul a társadalom, a környezet sokkal toleránsabb ezzel az addikcióval szemben, és kevéssé találják problémásnak a nagymértékű és túlzott nethasználatot.

Ezzel együtt pedig nagyon könnyű függővé válni. Az internet ugyanis szinte mindenre lehetőséget nyújt. Akár az alkoholizmus, lehetőséget ad arra, hogy ideig-óráig elfeledtesse a valós problémáinkat, és egy teljesen új világba kalauzol minket. Itt azok lehetünk, akik csak lenni szeretnénk, könnyen barátkozhatunk, nincs kötöttség, nincs felelősség. Végül már nem szeretnénk máshol lenni, csak ebben a csupa jóval kecsegtető virtuális világban.

Veszélyei
Éppen amiatt, hogy ennek a szenvedélybetegségnek egy esetben sincs nagy visszhangja, fel kell hívnunk a figyelmet az internetfüggőség veszélyeire, következményeire. Ha egy megszállott használó nem figyel oda, könnyen egyéb függőségek, játék- vagy pornófüggőség alakulhat ki. Ezért is fontos felügyelni a gyerekek interneten való tevékenységét, illetve a netezésel eltöltött idő mennyiségét.

Emellett a szenvedélybetegség depresszió kialakulásához is vezethet, ugyanis a virtuális világ élményei nem szabadítanak fel annyi endorfint vagy oxitocint, mint a valós interakciók, a valós kapcsolatok. Ugyanakkor a beteg ezek elől is az internethasználatba menekül, méginkább csökkentve a személyes kapcsolatok fejlődésének lehetőségét, a társasági élet kiteljesedését. A komoly netfüggőségben szenvedő betegek tehát általában rendkívül magányosak.

Jelek
Aki ezzel a betegséggel küzd, több időt tölt a gép előtt, mint azt előtte elhatározta, nehezére esik kikapcsolni azt. Nehéz meghatározni - órákban nem is lehet -, hogy pontosan mennyi interneten töltött idő jelent függőséget. A függő elhanyagolja barátait, ismerőseit, és sokszor túlórázik a munkahelyén, hogy ne kelljen otthagynia a gépet, és az étkezések is jórészt a laptop előtt történnek. Az addikció előrehaladtával romlik a koncentrációs képesség, a beteg ingerült, agresszív lesz, ha nincs a neten.

Nem sokkal a betegség felismerése után szakemberek összeállítottak egy 20 kérdésből álló tesztet, mely segíthet felismerni, ha valaki túl sok időt tölt a gép előtt, és ez akár függőséget is jelenthet. A kérdőív persze nem ad diagnózist, de segíthet rávilágítani arra, ha valakinek segítségre van szüksége. A teszt elérhető ide kattintva!

Gyógymód
Ha diagnosztizálják a függőséget, érdemben és hosszú távú eredménnyel a legtöbbször csak egy szakember tud segíteni, és még így is viszonylag nagy a visszaesés kockázata. Ám fontos a beteg motivációja a leszokásra, mint minden addikciónál. Hasznos, ha a függőnek nem egyedül kell megküzdenie a betegséggel, és feltétel nélkül támogatják, ehhez viszont nyíltan kell beszélni a problémákról.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!