Csökkenti a koleszterinszintet és gátolja a daganatok kialakulását - Ezt a zöldséget építsd be az étrendedbe

Hallottál már az okráról? Szakértőnk, Fodor Imre fitness edző, testépítő napi tanácsában ma ezzel a furcsa nevű zöldséggel ismertet meg minket. Rengeteg pozitív egészségügyi hatása van!

Bővebben az okráról

Ez a zöldség a mályvafélék családjának a tagja; Etiópiából származik, kb. 3500 évvel ezelőtt jelent meg. Észak-Afrikában már évezredek óta termesztik, Amerikába a rabszolgák vitték magukkal. Alacsony a kalóriatartalma, emellett pedig gazdag vitaminokban is. Megtalálható benne a Thiamin, a B6-és a C-vitamin, a folsav, a riboflavin, a kalcium, a cink és rengeteg élelmi rost.

Mire jó?

1. Rák ellen

Az okra az egyik legjobb minőségű antioxidáns tartalmú zöldség. Van benne béta-karotin, xantin és lutein, melyek megakadályozzák a szájüregi-, illetve a tüdőrák kialakulását, a pektin pedig az áttétes melanóma erekben lévő sejtjeit pusztítja.

2. Légzési nehézségekre

Az okrában található C-vitamin hatékonyan kezeli a légzési panaszokat, ráadásul kutatások kimutatták, hogy csökkenti az asztmás rohamokat is.

3. Immunerősítésre

Nem titok, hogy a C-vitamin harcol a megfázás ellen, de kutatások kimutatták, hogy ez az antioxidáns tényleg erősíti az immunrendszert, és védelmet nyújt a fertőző betegségek ellen. Megakadályozza a káros szabad gyökök kialakulását.

4. A csontokra

A folátok és a K-vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy a csontjaink erősek legyenek. 100 gramm okra tartalmazza a napi ajánlott bevitel közel 22%-át tartalmazza.

5. Koleszterincsökkentésre

Az okra oldódó rosttartalma segít csökkenteni a szívroham kockázatát és a betegségeket.

Fotó: Fodor Imre

Oldalak

Szólj hozzá Te is!