Ezt edd reggelire, és nem kell félned az Alzheimer-kór kialakulásától: ezek az ételek védik az agyat és a memóriát is

Gondoltad volna, mennyi múlik a helyes étrend kialakításán? Nos, pedig így van: a megfelelő ételek fogyasztása nem csupán alakunknak, de egészségünknek is jót tesz, sőt mi több, még az Alzheimer-kór kialakulását is megelőzhetjük a helyes táplálkozással.

Jól válogasd meg, mit eszel!

Az Alzheimer-kór egy progresszív neurodegeneratív betegség, mely a központi idegrendszert érinti, különösen az agy területét. A betegség legjellemzőbb tünetei a memóriavesztés, a kognitív hanyatlás és a személyiség megváltozása, melyek idővel súlyosbodnak. Az Alzheimer-kór kialakulásában szerepet játszanak genetikai tényezők, az örökletes hajlam, valamint környezeti faktorok is. Az agyi idegsejtek kóros fehérjeanyagainak felhalmozódása és az idegsejtek közötti kommunikációt mediáló neurotranszmitterek zavarai hozzájárulnak a betegség kifejlődéséhez. Bár jelenleg nincs gyógymód az Alzheimer-kór ellen, a kutatások folyamatosan zajlanak a betegség kialakulásának mechanizmusa és a lehetséges kezelési módok megértése érdekében, de étrendünkkel és a helyes táplálkozással is sokat tehetünk azért, hogy megvédjük agyunkat és memóriánkat. Galériánkban eláruljuk, miket érdemes reggelire, ebédre és vacsorára fogyasztanod, ha szeretnéd elkerülni ezt a borzalmas kórt!

A kutatók szerint a mediterrán vagy a hagyományos kínai, japán és indiai étrend csökkentheti a „memóriarabló állapot” kialakulásának esélyét. Ez azt jelenti, hogy érdemes minél több növényi alapú ételt, valamint halat fogyasztani a gyakori húsokkal (csirke, disznó, marha) szemben. Ilyenek lehetnek például a zöld leveles zöldségek, a minél színesebb és változatosabb gyümölcsök és zöldségek, a hüvelyesek, a diófélék, valamint a teljes kiőrlésű gabonák és az omega-3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek.
Kattints a további képekért!

A gluténérzékenység nem játék, így ha arra gyanakszunk, hogy cöliákiától szenvedünk, semmiképpen nem szabad ignorálni a jeleket – de vajon mik a betegség legfőbb tünetei? Cikkünkből most megtudhatod!

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Lifestyle
A hagyományoknak megfelelően idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra készítette el a magyar futam nyertes trófeáit.
Lifestyle
Az időzítés jelentős hatással lehet a szervezet működésére és az általános egészségi állapotra.
Fashion&Beauty
Természetes, ha a klasszikus farmernadrágok mellett nyárra könnyedebb és friss stílusokra vágyunk, amelyek kényelmesek és sokoldalúak, ideálisak a meleg napokra. Íme a legtrendibb fazonok!