Ha álmatlanságban szenvedsz, ennek a hírnek örülni fogsz! Így alhatod át az éjszakát pirulák nélkül

Az Egyesült Királyságban úgy döntöttek, megpróbálnak felszámolni az álmatlanság kezelésére felírt, függőséget okozó gyógyszerekkel. Na de mi helyettesítheti ezeket az addiktív szereket? Angliában rájöttek a megoldásra.

Alvássegítő applikáció pirulák helyett

Az Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium (NICE) múlt heti tanulmánya szerint a NICE orvosai már receptre kapható telefonos alkalmazással próbálják orvosolni a különböző alvászavarokat. A Sleepio nevű alkalmazás ugyanis mesterséges intelligenciát használ arra, hogy kognitív viselkedésterápiával kezelje az álmatlanságot az olyan altatószerek helyett, melyek függőséget okozhatnak, használatukat pedig szigorúan rövidtávra tervezték.

Kutatók szerint az alkalmazás használata jóval hatékonyabban veszi fel a harcot az alvászavarokkal, mint kapszulás társai

A NICE szerint Angliában akár 800 000 ember életén is segíthet a Sleepio, megváltoztatva ezzel az életminőségüket. Az alkalmazás egy hathetes digitális önsegítő programot kínál, amely alvásvizsgálatot, heti interaktív foglalkozásokat és napló vezetését foglal magába. A fejlesztők és orvosok ugyanakkor azokra is gondoltak, akiknek esetleg nem sikerül hat hét alatt elsajátítania a gyakorlatokat. Így azok számára, akiknél ez a periódus nem hozta meg a kívánt eredményt, további időt biztosítanak az átaludt éjszakák érdekében.

Már Magyarországon is felütötte a fejét a majomhimlő. Müller Cecília kedden jelentette be, hogy egy 38 éves férfinél azonosították először a betegséget.

Leadfotó: 123rf

Oldalak