Egészség

Te is mindig lámpafénynél alszol el? Sokkoló, mit tehet veled ez az ártalmatlannak hitt szokás

Talán nem is gondolnánk, de rengeteget árthatunk testünknek azzal, ha lámpafénynél hajtjuk álomra a fejünket – na persze itt nem egy-egy alkalomról van szó, amikor elalszunk a kanapén, hanem ha rendszeresen így térünk nyugovóra.

Lámpát le!

Valószínűleg mindannyian emlékszünk még azokra az időkre, amikor gyerekként sokáig csak úgy mertünk elaludni, ha égett egy kislámpa a szobánkban, esetleg a folyosón – a lényeg, hogy legtöbben nem szerettük vaksötétben álomra hajtani a fejünket, mert féltünk, vagy csak szimplán nem éreztük magunkat biztonságban, egyszerűen muszáj volt egy kis fénynek beszűrődnie a szobánkba. Nos, ezt a szokást a legtöbb felnőtt idővel szép lassan elhagyja, és egyre jobban kezdjük el értékelni és megnyugtatónak találni a teljes sötétséget, sőt mi több, vannak olyanok, akik abszolút el sem tudnak aludni egy percre se, ha csak egy minimális fénysugarat is látnak. Alvási preferenciáink tehát eltérőek lehetnek, a szakemberek azonban szinte mind kivétel nélkül egyetértenek azzal, hogy lámpafénynél aludni hosszú éveken át kifejezetten veszélyes és káros is lehet. Galériánkban eláruljuk, miknek teszed ki szervezetedet, ha te sem tudsz elaludni lámpafény nélkül!

Egy tanulmány szerint az éjszakai mesterséges fénynek való kitettség károsíthatja reproduktív egészségünket, ezáltal megnövekszik a meddőség kockázata is. A kutatók elvégeztek egy kísérletet nőstény egereken: azok az egerek, amelyek éjszaka lámpafénynél pihentek, nagyobb valószínűséggel lettek terméketlenek. Egy másik tanulmány az éjszakai műszakban dolgozó nővéreket és ápolókat vizsgálta: azt figyelték, hogyan hat rájuk az éjszakai fényhatás. A kutatás eredménye az lett, hogy kiderült, hogy a legtöbb nővérnek gondja van a menstruációs ciklusával, ami sokaknak teljesen fel is borult, néhány nőnek pedig ki is maradozott a havi vérzése.
Kattints a további képekért!

A szakemberek összefüggést mutattak ki a különböző hajkiegyenesítő kezelések és a méhnyakrák kialakulása között.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Közös akcióban értek tetten egy facebookos tűzifa-csalót a Nógrád Vármegyei fogyasztóvédelmi hatóság és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei - közölte a hivatal az MTI-vel...
Fashion&Beauty
A budapesti fashion weeken nemcsak a bemutatókon láthattunk izgalmas ruhakreációkat, de a magyar sztárok is igen különleges darabokban érkeztek a show-kra.
Utazás
A több ezer halálos áldozatot követelő földrengéssorozat legdrámaibb fotói a törökországi Kahramanmaras tartományban készültek.