Egészség

Rengeteg nő hódol egy veszélyes szokásnak, ami akár méhnyakrákot is okozhat

A szakemberek összefüggést mutattak ki a különböző hajkiegyenesítő kezelések és a méhnyakrák kialakulása között.

Növelik a rák kockázatát

Több mint két és félszer magasabb a méhnyakrák kialakulásának veszélye azoknál a nőknél, akik rendszeresen használnak hajkiegyenesítő termékeket - összegezte egy friss tanulmány, melyről a The Guardian adott hírt. Az amerikai Környezet-egészségügyi Biztonsági Intézet (NIEHS) szakemberei 33 947, különböző etnikumú 35 és 74 év közötti női tesztalanyt követtek nyomon mintegy 11 éven keresztül. Ez idő alatt 378 nőnél alakult ki méhdaganat.

A kutatók a résztvevők egyéb kockázati tényezőivel is számoltak. Korábbi tanulmányok már rámutattak, hogy az úgynevezett kémiai hajegyenesítő kezelések endokrinromboló vegyi anyagokat is tartalmaznak, amelyek egyes tudósok szerint növelhetik a mell- és petefészekrák kockázatát.

A gyakori használaton van a hangsúly

A kutatásban azok adatait vették górcső alá, akik az előző esztendőben négynél több alkalommal használtak hajkiegyenesítő termékeket. Alexandre White, a tanulmányt vezető US National kutatója szerint a hajkiegyenesítő kezelést mellőző nők 1,64 százalékánál alakult ki méhnyakrák 70 éves korukra, a gyakori használók esetében viszont ennek esélye 4,05 százalék. Fontos hozzátenni, hogy a hangsúly a gyakori használaton van.

A káros hatást tekintve nem fedezhető fel számottevő eltérés a különböző etnikumú nők között, de a fekete nők gyakrabban használnak hajkiegyenesítő termékeket, sőt korábban is kezdik el alkalmazni ezeket,így az ő esetükben még hangsúlyosabbak lehetnek a kutatásban közzétett eredmények.

White és munkatársai nyomatékosították: ezek az eredmények az első epidemiológiai bizonyítékok a hajkiegyenesítő termékek használata és a méhdaganat közötti kapcsolatra.

Fotó: 123rf

Az évtized vége előtt már a páciensek rendelkezésére állhat az oltóanyag.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Néha napján mind szeretnénk ragyogó, sima és rendezett frizurát – ennek leggyorsabb módja pedig a hajvasalás. Viszont, ha nem megfelelő módszerrel, illetve túl gyakran vasaljuk hajunkat, óriási...
Home&Design
Cikkünkben mutatunk pár ötletet, hogyan varázsolhatod csodaszigetté ezt a teret tavasszal.