A lejárt szavatosságú termékek veszélyei

Felelőtlenség legyinteni a lejárati dátum láttán, hiszen többet árt a bőrödnek, illetve a szervezetednek a romlott termék, mint azt gondolnád! Mindig vess egy pillantást a szavatosságra!
Mit okoznak a lejárt szavatosságú szépségápolási szerek?
Nem hiába vetik alá ezeket a szereket rendkívül szigorú vizsgálatoknak, tesztelik és ellenőrzik a hatásukat. A forgalomban lévő kozmetikumok mindegyike klinikailag tesztelve van, így addig a percig nem árt a bőrnek, amíg a szavatossága le nem jár. Utána viszont árthat! Kiválthatnak irritációt és akár bőrproblémákat is okozhatnak egyéb különös megbetegedések mellett.
A hidrokinon krémek rövid élettartalmúak, így gyorsabban is romlanak meg, mint más készítmények. Könnyen felismerhető, ha a termék elindul a romlás útján, hiszen a krém jellegzetes barna színűvé válik, ami egyértelmű jelzés számunkra, hogy ki kell dobnunk! Egy-két hetet ráhúzhatunk a szavatosságára, ha hűtőben tároljuk a készítményt, de fontos, hogy akkor is kísérjük figyelemmel a színét és rögtön hajítsuk kukába, amint elváltozást látunk rajta.
Az akne termékek szinte több hónapig is megőrzik szavatosságukat, de azért nem árt hűtőben tárolni ezeket sem. Azokban a készítményekben, amikben bőröregedésgátló összetevők találhatók - rendkívüli érzékenységük miatt - hamarabb elvesztik időtállóságukat.
Egy felmérés során kiderült, hogy a nők 73%-a lejárt kozmetikai cikkeket használ, ráadásul úgy, hogy többségük ezzel tisztában van. Arra a kérdésre, hogy miért használják ezeket a termékeket, vagy azt a választ adták, hogy költséges lenne újat vásárolni vagy azt, hogy a lejárati dátum megtévesztés. A sok kifogás mellett előfordult olyan eset is, hogy a vásárló már megtapasztalta a lejárt termék negatív hatását és azóta, hogy például a régi szempillaspirál szemfertőzést okozott nála, nem használ őskori terméket.
Nem csak a lejárt kozmetikumoktól tudsz bakteriális fertőzéseket kapni, hanem az ép és egészséges árucikkektől is. Ennek megakadályozására ajánlatos, ha spatulával veszed ki a krémet a tartójából vagy pedig egy alapos kézmosáson esel át a felkenés előtt, így azonnal elkerülhető a fertőzéses megbetegedés.
Mit okoznak a lejárt szavatosságú élelmiszerek?
Az ételeknél fontos tudni, hogy nem mindig vehető észre az elváltozás, főleg nem a folyamat elején. Ez becsapós, mivel így a romlásnak indult ételt is könnyűszerrel megesszük és csodálkozunk később, hogy gyomorfájdalmat, hasmenést, rosszullétet tapasztalunk.
Ezt csakis a fogyasztási idő pontos betartásával védhetjük ki. A magas fehérjetartalmú élelmiszereknél (hús, hal, felvágottak, tojás) kell igen nagy gondot fordítani az ellenőrzésre. A romlás során keletkező penészfajtákra sem szabad legyinteni, hiszen allergéneket, irritáló anyagokat, ártalmas vegyületeket termelnek és viszkető szemeket, tüsszögést és/vagy fejfájást okozhatnak.
Figyeljünk oda a lejárati dátumokra, mert ezzel mind külső, mind belső védelmünkért sokat tehetünk! Vessünk egy-egy pillantást a szavatosságra az egészségünkért! Többet számít, mint hisszük!





























