Finom és nagyon egészséges - A bor jótékony hatásai

Baráti összejöveteleken mindenképp előkerül pár üveg bor és a beszélgetés mellé elégedetten kortyoljuk a kiváló nedűt. Tudtad, hogy kifejezetten pozitív hatásai is vannak a borfogyasztásnak?

A bor finom. A bor jó. A bor nem hagy el minket, nem hazudik, nem csal meg. Mindig ott van, ha szükségünk van rá, sőt nem kell félnünk, mit gondolnak róla barátaink, hiszen ők is szeretik. A bor egy igazi társ - persze csak mértékkel fogyasztva. Nemcsak lelkünket nyugtatja meg egy pohár finom Tokaji aszú, testünkre is van pozitív hatása. Nézzük, hogy mik is ezek!

Minőség
Természetesen ne akármilyen bort fogyasszunk, törekedjünk a jobb minőségre. Ha az élvezet a cél, megjutalmazhatjuk magunkat olykor kicsit drágább fajtával. A párszáz forintos kategória nem biztos, hogy annyira kellemes, a műanyag palackos rettenetekről már nem is beszélve.

Meglepő tények
Franciaország egyes részein lettek figyelmesek arra, hogy miközben az emberek sok zsíros ételt fogyasztanak, a szív-és érrendszeri megbetegedések száma mégis kevesebb, aminek oka, mint később kiderült a vörös bor.

Éppen ezért ezt a jelenséget francia paradoxonnak szokták nevezni. Több kutatás bizonyítja, hogy napi egy pohár vörös bor elfogyasztása - férfiaknál 2-3 dl, nőknél 1-2dl - csökkenti az érrendszeri betegségek kialakulását, és a várható élettartam is hosszabb azoknál, akik ezt a mennyiséget rendszeresen fogyasztják.

Keringés
A bor antioxidánsokat is tartalmaz, ezáltal gátolja az úgynevezett LDL koleszterin kialakulását, ami nagy mennyiségben az érfalakra rakódva szűkítheti vagy akár el is zárhatja azokat. Tehát segít a keringési problémák és a szívroham megelőzésében.

Vitaminok, ásványi anyagok
Sok C- és B-vitamin található a borban, emellett kálium, kalcium, mangán, cink, magnézium és vas is található benne eltérő mennyiségben, melyek mindegyike fontos szerepet játszik a szervezet egészséges működésében.

Gyomor
A fehér boroknak magasabb a savtartalmuk, mint a vörösbornak, ezért gyomorsavhiányos problémák esetén segíthet, illetve serkenti a nyál- és gyomorsav elválasztást, így jó hatással van az emésztésünkre, fokozza az étvágyat.

Agy
Kismértékben fogyasztva lassítja az agyérelmeszesedés kialakulását, fokozza a szellemi teljesítményt, és egyes kutatások szerint az Alzheimer-kór kialakulásának kivédésében is szerepe van.

Társaság
Még számos egészségre kedvező hatást találhatunk a borral kapcsolatban, de az egyik talán legfontosabb, ha jó társaságban fogyasztjuk el, sokat nevetünk és feloldódunk, elfelejtjük az apró-cseprő problémákat.

Szólj hozzá Te is!