Egészség

A D-vitamin a mellrák kialakulását csökkenti

A D-vitaminban gazdag étrend, és a megfelelő mennyiségű napsugárzás akár 43 százalékkal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát Ez derült ki egy közel 70 ezer nő egészségi állapotát tíz éven átkövető francia vizsgálatból.

A franciaországi Járványügyi és Népegészségügyi Központ egy évtizeden át 67 721 nőt figyeltek meg, akik 41 és 72 év közötti voltak. Az emlődaganat kialakulásának gyakoriságát vizsgálták rajtuk. Feljegyezték táplálkozási szokásaikat és lakhelyükön az ultraibolya sugárzás szintjét. Az évtized végére 2871 nőnél diagnosztizáltak mellrákot.

A résztvevők körében a táplálékkal bevitt D-vitamin 45 százaléka halból, 16 százaléka tojásból, 11 százaléka tejtermékekből, 10 százaléka olajakból és margarinokból, hat százaléka pedig süteményekből származott.

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Azokban a nőkben, akiknek lakóhelyén a legmagasabb ultraibolya sugárzás-értékeket mérték, körülbelül 10 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki mellrák, mint azokban, akik a legkevésbé napos helyeken laktak.

Akik úgymond, napos területen éltek, valamint étrendjük D-vitaminban gazdag volt, 32-43 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek mellrákban, mint azok, akik szintén napos településen éltek, de kevés D-vitamint fogyasztottak.

Viszont a francia kutatók hangsúlyozzák, hogy a túlzott napozás sem tesz jót, mivel igen nagy a bőrrák kialakulásának lehetősége. "Eredményeinkből az látszik, hogy az emlődaganatok szempontjából a napsugárzás védő hatást jelent. A D-vitaminban gazdag táplálkozás önmagában nem bizonyult elégségesnek: csak ezen az úton nem lehet elegendő mennyiséget felvenni a vitaminból" - állítja a kutatás vezetője, Pierre Engel.

A D-vitamin kétféle forrásból származik: a felvett táplálékból és a napsugárzás hatására termelődik. A másik forma, amelynek fő forrása a máj, a tejtermékek, a halak, a halolaj.
Aki teste 20 százalékát naponta 10-15 percre napoztatja, nem szenved D-vitamin-hiánytól. Nálunk ez télen nehezen kivitelezhető (a szoláriumozástól nem termelődik D-vitamin), és a magyarok halból is csak három kilót fogyasztanak egy évben, ősztől-tavaszig a népesség döntő hányadában D-vitaminhiány alakul ki.

 

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Bizonyára veled is előfordult már, hogy a munkahelyeden, az edzőteremben vagy épp házimunka végzése közben magába szippantott az internet legmélyebb bugyra.
Lifestyle
Az 1996-ban elhunyt Baba Vangát sokan a Balkán Nostradamusának nevezik, és bár egyesek vitatják e megtisztelő titulus jogosságát, a vak bolgár jósnő köré szőtt kultusz a mai napig nem csappant meg.
Lifestyle
Ha szeretnéd, hogy a muskátlid ne csak túlélje a telet, hanem tavasszal dús virágba boruljon, fontos, hogy már most tudatosan készülj fel rá és megfelelően ápold a növényt a hideg hónapokban.
Utazás
Pár nap múlva itt a karácsony, ám ha abban reménykedtél, hogy az ünnepek alatt fehérbe borul az ország, akkor van egy szomorú hírünk a számodra.
Sztárok
Egy egyszerű, mégis mély jelentéssel bíró nyilvános szerepléssel Vilmos herceg és fia, György herceg csendesen, de annál meghatóbban idézték meg Diana hercegnét. A közös látogatás nemcsak egy családi...
Sztárok
Az 1997-es katasztrófafilm, a James Cameron által rendezett Titanic szinte varázsütésre Holllywood legmagasabb csúcsára repítette Kate Winsletet, ám a színésznő a hírnév árnyoldalaival is szembesült...