Tízezer éve hazudnak a nőknek a szexualitásukról - Így néz ki valójában egy klitorisz

Döbbenetes, de tény: ha az interneten rákeresünk arra, hogy „hogyan elégítsem ki a páromat?” akkor a legtöbb cikk arról szól, a nő hogyan tudja a csúcsra juttatni a férfit. És hol marad a nők kielégítése és orgazmusa? Erről és további valódi tabutémákról beszélgetett Budai Lotti és Peller Anna, a Rizsporos hétköznapok 3. - A női szexualitás története című könyv bemutatóján.

A nőknek nem fontos, hogy élvezzék?

Kiderült, a szex élvezetéről már az ókori görögök is igyekezték „lebeszélni” a nőket. Hippokratész szerint például a nők mindössze egy „csiklandó melegséget” éreznek közösülés közben, ami a férfi ejakulációjával eltűnik, de még 19. századi orvosok és házassági tanácsadók is hangsúlyozták: a nőknek a szex nem élvezet, hanem kellemetlen, de teljesítendő „házastársi kötelesség”. Míg a férfiak esetében megmaradt természetes szükségletnek.

Ezt a nőkkel azért kellett elhitetni, mert a szexuálisan inaktív nő nem veszélyezteti a 15 000 éve fennálló, férfiak uralta társadalom rendjét és a férfi ági öröklést. Hiszen az apaságban évezredeken át csak a nők korlátozása révén lehettek biztosak a férfiak. A halálbüntetés és az egyéb súlyos retorziók célja az volt, hogy egyfajta külső korlátként akadályozzák a nők szüzességének elvesztését vagy házasságon kívüli szexet. Emellett a nőkkel elhitették, hogy a szex nekik nem is olyan fontos - ez volt a belső, a nők pszichéjében ható korlát.

„-Amit a nők a szexualitásukról tudnak, azt ők nem tudják... Nekik azt mondták” – ez volt a beszélgetés egyik kulcsmondata is. Ezek alapján pedig nem csoda, hogy – miután egyáltalán a létezése elismertté vált – a női orgazmus „anatómiájáról” is megannyi téves elmélet született, kezdve Gräfenberg G-pontjával és a Freud által infantilisnek nevezett klitorális orgazmusig és a frigidnek nevezett maszturbáló nőkig. Ezeket a téves elméleteket is látjuk visszaköszönni női magazinok oldalán, de még a női orgazmust irracionálisan bemutató filmek képkockáin is, noha 2009 óta tudjuk: a klitorisz voltaképpen egy majd 15 centis kiterjedésű szerv, amelynek idegvégződései a nők 30%-ánál a hüvely faláig is érhetnek. Vagyis nincs is olyan, hogy vaginális orgazmus, csak épp a nők harmadának ily módon (is) van klitorális orgazmusa.

Fotó: pinterest

Oldalak

  • 1
  • 2
Ez a tartalom olyan elemeket is tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A javasolt szűrőprogram ide kattintva elérhető.