Minden idők legjobb magyar eredménye sísportban

Miklós Edit nemrég elérte pályafutásának eddigi legjobb eredményét, a 12. helyen végzett a női alpesi sízők lesikló világkupa-versenyén a franciaországi Val d'Isere-ben. Most elárulja, hogyan készül a téli olimpiára, kiből válhat profi síző, vagy miben különbözik egy verseny léc az amatőr síelők sílécétől...

A téli olimpia egyik legnagyobb magyar reménysége vagy. Hogyan készülsz?

A felkészülés már a nyáron elkezdődött. Most már maguk a versenyek jelentik a készülést. Majdnem minden hétvégén világkupa futamom van, ezekkel hangolnak rá az olimpiára. Kevés idő marad a szó hagyományos értelmében vett edzésekre, de a legjobb felkészülés az maga a versenyzés.

Van kedvenc pályád?

Több pályát kedvelek. Inkább szeretem azokat a verseny pályákat, ahol igazi DH pályát tudnak tűzni, széles ívekkel. Ilyen pld St. Moritz, Val d'Isere, Cortina d'Ampezzo.

Sokan készülődnek ezekben a hónapokban síelni, leginkább szórakozás és kikapcsolódás céljából. Számodra mennyire élvezet még a síelés?

Mint mindenkinek a munkában, nekem is vannak élvezetes és nehéz napjaim. Ez függ attól is, hogy milyen formában vagyok. De mindig szeretek az elsők között felérni a pálya tetejére és a napfelkeltét nézni, sízés közben érezni a sebességet, az egyre növekvő adrenalint.

Segítenél egy kicsit az amatőr síelőknek, hogy miben különbözik a te léced a normál sílécektől?

A mi léceink egyrészt súlyosabbak, keményebbek így nehezebben is kanyarodnak, viszont nagyobb sebességnél stabilabbak. Nálunk versenyszám szerint változik a hosszúságuk is. 155cm-től egészen 216cm-ig. A leghosszabb lécet lesiklásban használjuk.

Kiből lehet hozzád hasonlóan eredményes síző? Milyen képességek, emberi tulajdonságok kellenek ehhez a sportághoz?

Közhely, de igaz: a legfontosabb a rengeteg munka és a kitartás. Akinek van egy kis érzéke a sporthoz és rendelkezik megfelelő anyagi háttérrel ahhoz, hogy minél többet tudjon havon lenni annak, van lehetősége jó sízővé válnia.

Oldalak

Egészség
A rák persze a genetika miatt kialakulhat olyan embereknél is, akik eddig teljesen egészséges életet éltek. Azonban ha háttérbe szorítasz néhány rossz szokást, akkor jóval kisebb az esélye, hogy...
Utazás
Még nem indult be a szezon, de lassan érdemes elgondolkodni, szeretnénk-e szállást foglalni a Balatonnál idén. Annyi biztos, hogy borsosabb árakra készülhetünk, mint tavaly.
Lifestyle
A Napoletana 1963. augusztusában nyitotta meg kapuit a Váci utca 16-ban, az egykori Fontana üzletház helyén. Akkor viszont még nem igazán tudtuk, mi is az az eredeti olasz gasztronómia!