Karácsonyi diós-lekváros cupcake - Ettől az édességtől nem fogsz hízni
Karácsony közeledtével igyekszem olyan desszerteket készíteni, ami akár a karácsonyi asztalra is kerülhet. Szerintem nagyon jó karácsonyi ízvilága lett, és természetesen ez is glutén-, tej-, és finomított cukormentes. A tésztájába darált diót tettem, a tetejét pedig csoki krémmel és házi sárgabarack lekvárral díszítettem. A diót bátran lehet helyettesíteni bármilyen más maggal ízlés szerint. A hozzávalókat „cup” mérővel mértem, ami kb. egy 2,5 dl-es bögrének felel meg. Ebből az adagból 4 nagyobb vagy 6 kisebb cupcake-et tudunk készíteni.
Miklós Glória - gasztroblogger
A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet. Nézd meg őket te is!
Karácsonyi diós-lekváros cupcake
Hozzávalók:
A cupcake-hez:
- 2 db m-es tojás
- 4 ek. kókuszvirág cukor
- 1 csomag szárított citromhéj vagy bio citrom reszelt héja
- 10 dkg dió (darálva)
- 2 ek. gesztenyeliszt
- 1 ek. nyílgyökérpor
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 dl kókuszkrém (cocomas)
- 2 ek. kókuszzsír (olvasztva)
- fél mk. szódabikarbóna
A krémhez:
- 50 g magas kakaótartalmú fekete csoki
- 1 dl kókuszkrém (cocomas)
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- Díszítésnek:
- 1 marék dió durvára vágva
- cukormentes sárgabarack lekvár
Elkészítése:
Cupcake:
A sütőt előmelegítjük 1(180 fok, légkeverés). A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és félretesszük. A sárgáját 2 ek. kókuszvirág cukorral habosra verjük, majd hozzákeverjük a kókuszkrémet, a maradék kókuszvirág cukrot, szárított citromhéjat és a darált diót is. Ezután belekeverjük a szitán átszitált gesztenyelisztet, nyílgyökérport, kakaóport, szódabikarbónát majd az olvasztott kókuszzsírt is. Az egész masszát jól összedolgozzuk egy keverő spatulával. Végül a tojásfehérjét is hozzákeverjük nagy mozdulatokkal a masszánkhoz. Pudingszerű állagot fogunk kapni. Muffin papírral kibélelt cupcake formákba kanalazzuk a tésztánkat és berakjuk az előmelegített sütőbe. Kb. 15 perc alatt készre sül, de tűpróbával ellenőrizzük. Ha elkészült kivesszük és hűlni hagyjuk.
Krém:
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokit a kókuszrémmel és a kakaóporral, jól összekeverjük, ha elkészült hűlni hagyjuk, hogy elkezdjen picit megszilárdulni és könnyebben lehessen kenni. A csokikrémet a süteményeink tetejére kenjük, majd rácsorgatunk egy kis baracklekvárt és megszórjuk durvára vágott dióval.
Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.