Duzzadó, elnehezült végtagok: életveszélyes kór lehet az ártatlan tünet mögött

A nyirokrendszer testünk egyik fontos szűrőrendszere: megtisztítja a szervekből visszaáramló nyiroknedvet a kórokozóktól és a nem hasznosítható anyagoktól, így támogatja immunrendszerünk működését. Sajnos azonban előfordul, hogy ez a szűrőrendszer károsodik, így a nyirokkeringés nem működik megfelelően és nyiroködéma alakul ki.

Dr. Virágh Zsófia bőrgyógyász szakorvos, nyiroködéma terapeuta

Munkám során főként olyan páciensekkel foglalkozom, akik nyiroködémával, bőr sebekkel, bőrdaganatokkal és szexuális úton terjedő betegségekkel keresnek fel. Számos nyiroködémás páciens jelentős életminőség javulásról számol be a megfelelő kezelés után, és ezek a pozitív visszajelzések nagy örömmel töltenek el. Azt vallom, hogy megfelelő eredményt csak közös erővel, csapatmunkával lehet elérni, ennek pedig része a páciens, a gyógytornász és a kezelőorvos. A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben kellő idő és figyelem jut egy-egy páciensre. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Mit nevezünk nyiroködémának?

A nyiroködéma, vagy orvosi nevén limfödéma, a nyirokerek, nyirokcsomók csökkent működése, vagy a nyirokfolyadék túlzott termelődése miatt jön létre és a végtagok, valamint egyes testrészek duzzanatával jár. Megfelelő kezelés hiányában a duzzanat fájdalmassá válhat, mozgásunkban és életminőségünkben korlátozhat, sőt, életet veszélyeztető szövődményeket is okozhat! Ezért kiemelten fontos, hogy időben forduljunk orvoshoz, hiszen a súlyos problémák megelőzhetőek, a probléma jól kezelhető és részben vissza is fordítható!

Melyek a leggyakoribb panaszok? Ezekkel fordulj orvoshoz!

  • fájdalom, pirosság, melegség érzés az érintett területen
  • végtag elnehezedése
  • pihenéskor, a hajnali órákban izomgörcsök jelentkezése
  • terheléskor fáradtság-érzés
  • a bőr feszülése, viszketése, hámlása, nedvedzés, kisebesedése az érintett területen

Ki a veszélyeztetett? Lapozz!

Fotó: Good Housekeeping

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!