Egészség

Magassarkú pro és kontra – Tényleg annyira veszélyes?

A magassarkú cipő viseléséről szóló vitáknak, pro és kontra érveknek gyakorlatilag sosincs vége. Mindenkinek megvan róla a saját véleménye, ugyanakkor mindig felröppen valamilyen újdonság, amely ismét okot ad az érvek ütköztetésére.

Dr. Moravcsik Bence Balázs - ortopéd, traumatológus szakorvos, gerincgyógyász

Már gimnazistakánt elköteleztem magam a gyógyítás mellett. Hiszem, hogy a páciens bizalmának elnyerése a legfontosabb, hiszen az együttműködése nélkül a gyógyulás is tovább tart. Nagy hangsúlyt fektetek a kölcsönös párbeszédre, a közérthető kommunikációra. Az emberi testben minden mindennel összefügg, ezért a mozgásszervi panaszok felderítése mellett a pszichét sem hagyom figyelmen kívül. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Mi szól mellette és mi szól ellene?

Ortopéd szakorvosként sok negatív példát látok, amely arra ösztönöz, hogy megosszam saját tanácsaimat: hogyan kerülhetik el a hölgyek a fájdalmas lábpanaszokat anélkül, hogy végleg lemondanának a tűsarokról?

Kezdésnek fontos tisztázni az alapvető érveket, mi szól mellette és ellene? A magassarkú optikailag hosszabbítja a lábat, tehát esztétikusabb, csinosabb megjelenést kölcsönöz. Ugyanakkor ezen lábbelik többsége kényelmetlen, nyomja, vagy szorítja a lábfejet, amely néhány óra után fájdalmat okoz. Mivel a terhelés nem oszlik el a talp teljes felületén, hanem a lábfej elülső részére koncentrálódik, felborul a talp izom-ínszalag egyensúlya. Hosszú távon lúdtalp, állandó talp- és sarokfájdalom, kalapácsujj, vagy bütyök alakulhat ki, ezek a panaszok pedig bármely cipő viselését megnehezíthetik.

Szakorvosi tanácsaim a bajok elkerülésére, hölgyeknek:

  • Magas- és laposabb sarkú cipőket felváltva viseljenek, legyen ideje a lábuknak „fellélegezni”.
  • Érdemes egyedi talpbetétet viselni, amely segít fenntartani a talp izmainak egyensúlyát.
  • Magassarkú viselése után mindig végezzen rövid lábtornát, amely az izmok megfelelő ellazulását és nyújtását segíti elő. Sőt, ezeket akár napközben is elvégezheti pár percre kibújva a cipőből:

Gyakorlatok, amelyekkel lazíthatjuk a lábat - lapozz!

Fotó: viewthevibe.com

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
Azoknak, akik rendszeresen górcső alá veszik Zendaya szereléseit, mostanra szemet szúrhatott, hogy egy bizonyos cipő a sztár ruhatárának egyik meghatározó alapdarabja.
Fashion&Beauty
Ez lesz az idei nyár legtrendibb lábbelije, sőt könnyen lehet, hogy még a szandálokat és a sportcipőket is parkolópályára küldi.
Lifestyle
A Kosnak érdemes ma beszélnie az idősebb rokonaival. Napi horoszkóp!