Egészség

A leggyakoribb kézsérülések – Mikor forduljak orvoshoz?

Kisebb-nagyobb sérülések a kézen gyakran előfordulnak, nem mindegy azonban, hogy mit teszünk utána. Vannak olyan helyzetek, amikor a kis bajból is lehet nagy gond, és nem szabad elbagatellizálni a helyzetet. Íme, néhány tipp, hogy megőrizzük kezeink épségét sérülés után is!

Dr. Lénárt Anett - kézsebész, ortopéd traumatológus adjunktus

Fodrász, könyvelő, majd agysebész szerettem volna lenni, miközben élsportolói szinten röplabdáztam. Végül sportgimnázium helyett egy kétnyelvű gimnáziumban érettségiztem. Már az orvosi egyetemen szerettem a kézsebészetbe. Hivatásom látványos, néha sorsfordító eredményekkel jár, amelyhez nagy türelem szükséges, de a siker reménye, hogy egy roncsolt végtag visszanyeri 100%-ban a funkcióját, hatalmas ösztönző erő. A Honvédkórház Baleseti Sebészeti Osztálya mellett a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelőben magánpraxist is viszek, ahol egyre jobban értékelem, hogy rendelés közben csak a betegre koncentrálhatok. Kérdésed van? Ide kattintva tudsz segítséget kérni!

Egy apró vágás is elfertőződhet

Bárkivel, bármikor előfordulhat, hogy véletlenül elvágja az ujját. Ez lehet papírral, késsel, ollóval, konzervvel, vagy igazából bármilyen hegyes-éles dologgal. A lényeg, hogy minden esetben, akármilyen pici vágásról is legyen szó, vigyázni kell rá, hogy ne fertőződjön el! Kézsebész szakorvosként sajnos volt már szerencsém olyan háziasszonyhoz, aki megvágta az ujját, majd ragtapasz vagy kesztyű nélkül folytatta a takarítást olyan vegyszerekkel, amik gyakorlatilag szétmarták a sebet és komoly elfertőződést okoztak. A problémával ráadásul csak több nap után keresett fel szakorvost, így már csak egy sürgős műtéttel lehetett megmenteni a kezét. Tanulság ebből, hogy a kis vágás is sérülés, és tegyük meg azokat az egyszerű óvintézkedéseket, amikkel elkerülhetjük a nagyobb bajt. Ha nem tudjuk tisztán tartani a körülmények miatt, akkor ragasszuk le, és a „piszkos munkához” húzzunk fel egy vékony gumikesztyűt.

Mivel a kézen közvetlenül a bőr alatt helyezkednek el fontos képletek (inak, erek, idegek), ezért a kisebb bőrsérülés is okozhat súlyos károsodást.

Mikor kell tartani érzékkieséstől? Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Hogy mi minden lapulhat egy női táskában, arról órákon át lehetne anekdotázni, egy friss történet azonban minden korábbi képzeletet felülmúl.
Lifestyle
Hogy is van a mondás? Egy fecske nem csinál nyarat – de az első farsangi jelmezt kereső poszt képes lavinát elindítani az online szülői csoportokban. Például az egyik Wednesday-jelmezt kereső poszt...
Lifestyle
Majdnem megállt az 59 éves nő szíve, amikor a Facebook-on belefutott egy étterem reklámvideójába. A felvételen a kilenc éve elhunyt férje ült egy asztalnál.