Lifestyle

Réz András: Lehet-e könyvből jó film? És fordítva?

Szabados Ágnes alig néhány éve indította útjára saját ötletén alapuló kihívását, a Nincs időm olvasni kihívást, melyben arra ösztönözte Facebook-követőit, hogy minden hónapban olvassanak el egy számukra kedves vagy érdekes regényt. Az eleinte a social platformon szerveződő kis közösség komoly rajongótáborrá nőtte ki magát a közelmúltban, ráadásul Ági már nemcsak az RTL Klub híradójában szól a közönséghez, hanem saját podcast csatornájáján is. Hetente jelentkező műsorában híres művészek, írók és színészek vendégeskednek, akik kedvenc könyveikről mesélnek a műsorvezetőnek. Legutóbb Réz András elemezte, mely könyvekből lehet igazán jó filmet vagy sorozatot készíteni.

Lapozz a 99-re!

Könyves podcast Szabados Ági műsorvezetésével. A műsorban hétről-hétre történeteket mesélünk írókról, olvasókról, könyvekből és könyvekről. Minden adásban egy híresség ajánlja élete könyvét és Ági is megosztja aktuális kedvencét. Elmondjuk mit olvass, mit ne olvass.

Könyvből film

Évről évre rendszeresen készülnek az eredetileg könyvben megjelent történetek filmes verziói, de a legtöbb esetben a filmek, sorozatok nézői nem is ismerik az eredeti forrást, mert a könyv nem aratott kiemelkedő sikert. A műsor első vendége Réz András filmesztéta volt, aki hosszasan boncolgatta a könyvből készült filmek listáját.

"A filmtörténet kezdete óta az egyik legfontosabb alapelv, hogy előállhatsz egy új történettel, de sokkal egyszerűbb, ha azt mondod, hogy ez a film egy sikeres könyv nyomán született" - fogalmazott Réz András. A szakember a beszélgetés alatt olyan kérdésekre adott választ, hogy melyek voltak a filmtörténet első, nagy és híres adaptációi, hogyan fordult meg a világ a Trónok harca sorozatos feldolgozása esetében, vagy mi történik akkor, ha a filmből készítenek könyvet.

Meghatározó regény

A Lapozz a 99-re második vendége Kadarkai Endre volt, aki élete meghatározó olvasmányáról, Márai Sándor Az igazi című könyvéről mesélt a hallgatóknak. A történet a alapvetően szerelemről szól, így kiderül az is a műsorból Kadarkai Endre életét miként befolyásolta a népszerű író regénye. "Én ahhoz a nemzedékhez tartozom, aki papír alapú kultúrán nőtt fel. Olyan nem lehet, hogy én ne olvassak. Számomra a könyv még mindig arról szól, hogy én építem fel ezt a világot" - fogalmazott a műsorban Kadarkai Endre.

Az adást itt hallgathatod meg:

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A TikTokon ezerféle elképesztően zseniálisa takarítási trükkel találkozhatunk, érdemes viszont olykor közelebbről is megvizsgálni, vajon valóban hatékonyak-e ezek a módszerek.
Sztárok
A mindennapok során rengetegen igyekeznek elrejteni ősz hajszálaikat, Salma Hayek pedig egy igencsak meglepő ötlettel állt elő a probléma gyors megoldására.
Lifestyle
A Kos jegy szülötte végtelen energiával és erővel rendelkezik, ennek pedig az egyik forrása a táplálkozás. Azonban nem mindegy mit és mennyit visz be szervezetébe, hogy az megfelelően működjön.