Az én titkos receptem: Mézes-narancsos csirkecomb és hamis krumplipüré

Ez egy kínai csirke, mézes-ragadós, kicsit csípős, sok kesudióval, szóval pont olyan, amilyet a kínai éttermekben megszoktunk, csak most otthon könnyedén el tudjuk készíteni. A köret pedig: titkos burgonyapüré. Hogy miért is titkos?! Azért mert ha azt írnám, hogy fokhagymás-tejes-karfiolpüré, akkor sokan meglepődnének... Pedig úgy, ahogy van ez a karfiolpüré, nemcsak hogy egészséges, hanem ebben az ízkavalkádban sokkal izgalmasabb köretötlet, mint a hagyományos burgonyapüré. Próbáljátok ki!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Mézes-narancsos csirkecombok kesudióval és titkos burgonyapürével

Mennyiség: 3 fő
Előkészítés: 20 perc
Elkészítés: 1 óra 15 perc

Hozzávalók:

  • 6 db egész csirkecomb, félbe vágva
  • 50 g pörkölt kesudió
  • 3 db sárgarépa, félbe vágva, majd keresztbe elvágni mindegyiket
  • 2 db vöröshagyma, vékony szeletekre vágva
  • 2 ek. olíva olaj
  • só, bors ízlés szerint

Máz:

  • 1 ek. fehérbor ecet
  • 1 ek. Tabasco szósz
  • 100 g méz
  • 1 narancs reszelt héja, facsart leve
  • 1 ek. gyömbér reszelve
  • 1 db. zöldcitrom reszelt héja, facsart leve
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 2 ek. vágott koriander levél

Karfiol püré:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy (óriás) fej karfiol rózsákra szedve
  • 60 ml meleg mandulatej
  • 2 ek. vaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 60 g parmezán sajt

Díszítéshez:

  • 5 szál koriander, levele

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Tegyük bele egy tepsibe a csirkecombokat, a sárgarépát és hagymát, majd forgassuk össze az olajjal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és süssük 30 percig.

Ez idő alatt készítsük el a karfiolpürét. Melegítsük a sütőt 230 fokra. Tegyük a pucolt fokhagymagerezdeket egy hőtartó edénybe, locsoljunk rá egy kis olívaolajat. Fedjük le és süssük 15 percig.

Közben tegyük a karfiolrózsákat egy serpenyőbe kb. 1 cm vízbe, fedjük le és pároljuk 10 percig. Szűrjük le róla az összes vizet és tegyük bele a turmixgépbe.

A fokhagymagerezdeket is tegyük az aprítógépbe a mandulatejjel, vajjal, sóval, borssal együtt. Turmixoljuk össze, amíg lágy és könnyed lesz a püré.

Időközben keverjük össze a csirkés máz hozzávalóit. A félkész csirkét és a zöldségeket locsoljuk meg az ízesített lével, majd süssük további 20 percig.

Szórjuk rá a kesudiót, locsoljuk meg a tepsi alján lévő lével a csirkét és a zöldségeket is megint, majd tegyük vissza a sütőbe ismételten 20 percre. Ha szeretnénk, hogy a csirke jobban piruljon meg, akkor 5-10 percre tegyük még vissza a sütőbe, 200 fokon.

Tipp: Tálaláskor koriander levelekkel díszítsük.

Megjegyzés: Túlságosan ne turmixoljuk össze a hozzávalókat, mert akkor inkább egy ragacsos masszát kapunk. (Nézzük mindig és kóstolgassuk). A parmezánt a végén adjuk hozzá és akkor a pürében egy textúrát is kapunk a sajt által.

A következő oldalon mutatok még két nagyon finom fogást, ha kíváncsi vagy rá, lapozz!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!