Rohanós reggelek megmentője: Ropogós, kókuszos-barackos müzli szelet

A sietős hétköznapokon sem érdemes kihagyni a reggelit, de a sebtében bekapott péksüti sem a legjobb megoldás. Ez a gyümölcsös, ropogós müzliszelet gyorsan és könnyen összeállítható, ráadásul ha vasárnap elkészíted, egész héten majszolhatod. Persze csak akkor, ha nem fogy el hamarabb...

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Ropogós, kókuszos-barackos müzli szelet

Előkészítés: 10 perc
Sütés: 35 perc
Mennyiség: 18 db 2cm×6cm-es müzli szelet

Hozzávalók:

  • 80 g sárgabarackmag olaj
  • 1 ek. lenmagliszt
  • 50 g dió, apróra vágva
  • 20 g szezámmag
  • 100 g mandula, apróra vágva
  • 250 g méz
  • 3 db tojás fehérje
  • 1 db vanília rúd kikapart belseje
  • 225 g finomra őrölt zabpehely
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • ¼ tk. szerecsendió, reszelve
  • 1 tk. só
  • 15 db aszalt barack
  • 20 g kókuszreszelék
  • 20 g szárított áfonya

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Egy tepsi aljára helyezzünk sütőpapírt, úgy hogy alatta és fölötte megolajazzuk vagy megvajazzuk az egész papír területét, illetve a tepsi oldalát is. Egy nagy tálban keverjük simára a sárgabarackmag olajat, mézet, tojás fehérjéket és a vanília rúd kikapart belsejét.

Egy közepes edényben öntsük össze a zabpelyhet, a mandulalisztet, fahéjat, szerecsendiót és a sót.

Keverjük a zabpelyhes hozzávalókat a mézes összetevőkhöz, addig hogy utóbbi bevonatot képezzen rajta.

Adagoljuk hozzá a mandulát, diót, aszalt barackot, szezámmagot, kókuszreszeléket, szárított áfonyát.

Helyezzünk mindent az előkészített tepsibe. Használjunk egy fakanalat, hogy jobban összetömörítsük az így kapott ’’tésztát’’.

Addig süssük, míg szép aranybarna színe lesz a müzlinek, nagyjából 35 percig. Felvágás előtt 30-40 percet pihentessük. Viszont ezt megelőzően az egész müzlit vegyük ki a meleg tepsiből, úgy hogy fejjel lefelé fordítjuk és a sütőpapírt mihamarabb húzzuk le róla.

Nagyjából 2cm × 6cm-es szeleteket vágjuk belőle. 5 napig légmentesen zárt tároló edényben eláll.

Ahogy a müzlin a méz bevonat sütés után hűl le, úgy kezd egyre jobban a sütőpapírra ragadni, ezért érdemes minél hamarabb lehúzni róla. A fényképemen is látszik, hogy nagyon sok kárba vész, ha teljesen lehűl a papíron.

Újabb 2 szuper receptet mutatok a következő oldalon, ha szeretnéd azokat is megnézni, lapozz a következő oldalra!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!