Recept

Tényleg egészségesebb a barna rizs? Most elárulom az igazságot!

A Tények vs. tévhitek sorozatomban olyan alapanyagokat mutatok be a konyhámban, amivel szinte minden nap találkozik mindenki, mégis vannak egészségesebb alternatíváik. Illetve a bennem felmerülő kérdésekre, megpróbálok válaszolni is, hátha hasznos lehet számotokra.

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Az első részben a burgonya és édesburgonya került terítékre, míg a másodikban a finomított cukrokról és a természetes édesítőszerekről esett szó, addig most jöjjenek a fehér és a barna rizs közötti különbségek. Ez az egyik leggyakoribb olyan alapanyag a konyhámban, amit szinte nap, mint nap használok. A fehér rizst eddig körétként ettük, de készítettem belőle sushit-t is, sőt gyümölcsös rizspudingot. Ezeket most mind-mind elkészítem, csak már barna rizsből.

Mi a különbség a barna és a fehér rizs között?

Mindkettő ugyanannak a növénynek különbözőképpen feldolgozott változata. Míg a barnát hántolják, tehát a külső héjat eltávolítják a rizsszemekről, addig a fehér változatot további feldolgozás miatt fehérítik és glükóz segítségével fényesítik. Tehát akárhogy nézzük, azok a hasznos tápanyagok, amik eredetileg megvoltak a rizsben, elvesznek, ahogy megfosztják a mag burkától, a korpától és értékes ásványi anyagoktól. A barna rizs sok B, E-vitamint, folsavat, káliumot, magnéziumot, vasat tartalmaz, míg a fehér társa, a feldolgozás miatt csak a töredékét.

Ha egészségesebb a barna rizs, akkor miért készítenek fehér rizst?!

Nagyon egyszerű. Azért mert, tovább eláll, hamarabban elkészül és lágyabb az íze.

Nehezebb- e elkészíteni a barna rizst?

Nem nehezebb, inkább azt mondanám, hogy hosszadalmasabb. Míg egy előgőzölt fehér rizst 12-15 perc alatt elkészítünk, addig a barnarizs 45 percig fő. Előgőzölt barna rizst 1 napra érdemes beáztatni szűrt vízben, majd, 2-3 óráig főzni. Szóval az utóbbi sokkal időigényesebb.

Más íze van?

Kicsit erőteljesebb az íze, mint a fehér rizsnek, ezért én a fiaimnak nagyon szaftosan készítettem el először, hogy jobban elfogadják az ízét és hogy ’’elrejtsem az intenzív rizsességét’’.

Miért jobb a barna rizs, mint a fehér?

A legújabb kutatásokból kiderült, hogy segíthet elkerülni a cukorbetegséget, ugyanis lassabban bontja le az emésztőrendszer, így a benne levő szénhidrátok lassabban alakulnak cukorrá, ezért a vércukorszint is lassabban emelkedik. Rostban gazdag, így jótékony hatással van az emésztőrendszerre. Bizonyítottan csökkenti a rossz, vagyis az LDL koleszterinszintet, emellett sokáig és gyorsan teltségérzetet okoz, így igazi diétás ételnek számít.

Tipp: A barna rizs mivel teljes értékű mag, ezért van benne még némi zsiradék, így nem áll el olyan hosszú ideig, mint a fehér rizs. 6 hónapig tartható száraz, hűvös helyen.

A következő oldalakon két szuper rizses receptet ajánlok!

Fotók: pritikin.com, chow.com

Oldalak

Recept
Sztárok
Az 59 éves színésznőt nemcsak a nagysikerű szuperhősfilmben (és folytatásaiban) láthattuk: játszott az Aranyszem című James Bond-filmben, sőt az Elrabolva-sorozatban is ő formálta meg Liam Neeson (ex...
Egészség
A kertedben hasznos gyógynövény lehet, a szántóföldeken viszont sok bosszúságot képes okozni.
Sztárok
Csütörtök délelőtt jelentették be, hogy az 55 esztendős ausztrál énekesnő is fellép majd az idei Sziget Fesztiválon.