Recept

Isteni csokitorta egy csipetnyi csavarral: így még biztos nem készítetted

Nemrégiben egy csokitorta receptet készítettem, ami avokádós krémmel készült és mártásnak egy céklás chutney-t tálaltam mellé. A vendégeim imádták.

Marton Andrienn, az Ízes élet háziasszonya

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Mini csokitorta céklás chutney-val

Nem vagyok túlzottan édesszájú, így ha desszertet készítek, sokszor inkább gyümölcs kerül bele édesítés gyanánt. Emellett nagyon szeretem az édességeket egy kis zöldséggel sűríteni, kombinálni, ami elsőre szokatlannak tűnhet, de a végeredményben sosem lehet ezt érezni. Nemrégiben egy csokitorta receptet készítettem, ami avokádós krémmel készült és mártásnak egy céklás chutney-t tálaltam mellé. Kellemesen édes, krémes desszert, amit a vendégeim imádtak.

Hozzávalók: a piskótához

  • 3 db tojásfehérje
  • 3 db tojássárgája
  • 3 ek mandula liszt
  • 3 ek búza liszt
  • 3 ek cukor
  • csipet só

A bevonó masszához

  • 10 dkg 65%-os csokoládé
  • 1 db érett avokádó
  • 3 ek méz

A cékla chutney-hoz

  • 20 dkg cékla (sütőben, alufóliában megsütni 180 fokon 1,5-2 órára mérettől függően)
  • 1,5-2 dl balzsam ecet
  • méz
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • tejszínhab (házilag is elkészíthető hideg habtejszínből)

Elkészítés

1. A piskótához a tojás sárgáját krémesre keverjük a cukor felével és egy csipet sóval. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével. A mandulalisztet és a búzalisztet, a felvert tojássárgájához keverjük, majd hozzáadjuk a habbá vert fehérje felét és óvatos mozdulatokkal belekeverjük. Ha homogén állagot kaptunk, hozzákeverjük a többi habot is. Kivajazott sütóformába tesszük, és 180 fokos sütőben kb. 16 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha egy fogpiszkálót beleszúrunk és nem marad ragacsos. A piskótából kerek formákat készítünk, két különböző méretű kerek kiszúróval.

2. A csokibevonó masszához a csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd a pépesített avokádóval elkeverjük. Adunk hozzá mézet, kakaóport ízlés szerint. A piskóta tallérokat bevonjuk a masszával.

3. A céklát alufóliába tekerve betesszük, 180 fokos sütőbe és addig sütjük, amíg egy fogpiszkálót beleszúrva puha állagot nem érzünk. Ez mérettől függően kb. 1,5-2 óra.

4. A megsült céklákat meghámozzuk és egyenletes méretű kicsi kockákra vágjuk. Aromatizálunk pár szem szegfűszeget forralt vízben, majd hozzáöntjük a balzsamecetet és a mézet. Beletesszük a céklakockákat. Addig főzzük, míg összeesnek a céklakockák. Nagyjából 20 perc.

5. A nagyobb piskóta tallérra ráhelyezzük a kicsit, majd körben szépen elhelyezzük a cékla kockákat is.

6. Tálaláskor tejszínhabbal díszítjük.

Palacsinta orosz módra, rizs karfiolból? Még több megbolondított receptért lapozz tovább!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

Recept
Lifestyle
A Kos jegy szülötte végtelen energiával és erővel rendelkezik, ennek pedig az egyik forrása a táplálkozás. Azonban nem mindegy mit és mennyit visz be szervezetébe, hogy az megfelelően működjön.
Home&Design
Ahogy beköszönt a tavasz és közeledik a húsvét, sokan szeretnék otthonukat friss, vidám és ünnepi hangulatba öltöztetni. Ehhez adunk most kreatív, praktikus ötleteket!
Lifestyle
Rengetegféle hobbi közül választhatunk a mindennapok során, teljesen eltérő, hogy kinek mi válik be, mit élvez a legjobban. Létezik viszont egy hobbi, mely egyetlen forintba sem kerül, bármikor...