Citromos-olajbogyós csirkepörkölt kuszkusszal

Szeretek kísérletezni és a hagyományos, magyaros ételeket új köntösben, egy kis csavarral elkészíteni. Így született meg a citromos-olajbogyós csirkepörkölt, kuszkusszal, ami a hagyományos változat pikánsabb és egészségesebb verziója. A citrom és az olajbogyó savanykás-sós ízkombinációja remekül passzol a magyaros pirospaprika ízvilágával, így a végeredmény egy különleges és nagyon finom csirkepörkölt lesz. Kuszkusszal tálalva, egy kevés friss korianderrel a tetején az igazi. Próbáljátok ki!
Marton Andrienn - ételstylist, receptíró
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!
Citromos-olajbogyós csirkepörkölt kuszkusszal
Előkészítés: 1,5-2 óra
Mennyiség: 3-4 fő
Hozzávalók:
- 2 ek. olívaolaj
- 2 ek. pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
- 3 db egész csirkecomb, mindegyiket ízületénél kettévágva
- 2 db paradicsom, apró kockákra vágva
- 1 db TV paprika, apró kockákra vágva
- 300 g konzerv darabolt paradicsom
- 20 szem fekete olajbogyó, kimagozva, vékony csíkokra vágva
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 2 ek. méz
- só, bors ízlés szerint
- 230 g kuszkusz
- víz
- díszítésnek: koriander, durvára vágva
Lépésről-lépésre:
Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott TV paprikát és az apró kockákra vágott paradicsomot is, majd pár percig érleljük az ízeket.
Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük a hozzávalókat. Felöntjük egy kis vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg.
A kettőbe vágott csirkecombokat beletesszük az alapba. Ekkor adjuk hozzá még a paradicsomokat, az olajbogyót, a citrom levét és héját.
Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a csirkecombokat. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 60 percen keresztül alacsony hőfokon. Ha elkészült, levesszük a fedőt, hozzáadjuk a mézet és 15 percig még magasabb hőfokon tömörítjük a levét.
Megfőzzük a kuszkuszt. Sós, forrásban lévő vízben 5 perc alatt elkészül. A víz-kuszkusz aránya: 1:1.
Tipp: Tálaláskor durvára vágott korianderrel tálaljuk.





























