Citromos-olajbogyós csirkepörkölt kuszkusszal

Szeretek kísérletezni és a hagyományos, magyaros ételeket új köntösben, egy kis csavarral elkészíteni. Így született meg a citromos-olajbogyós csirkepörkölt, kuszkusszal, ami a hagyományos változat pikánsabb és egészségesebb verziója. A citrom és az olajbogyó savanykás-sós ízkombinációja remekül passzol a magyaros pirospaprika ízvilágával, így a végeredmény egy különleges és nagyon finom csirkepörkölt lesz. Kuszkusszal tálalva, egy kevés friss korianderrel a tetején az igazi. Próbáljátok ki!

Marton Andrienn - ételstylist, receptíró

Blogomban és videóimban megmutatom, hogy miképp őrizd meg egészséged időtakarékosan és költséghatékonyan! Itt minden az egészséges egyensúly fenntartásáról szól. Hidd el, az eredmény önmagáért beszél majd. Remélem, velem tartasz!
Ha szeretnél jobban megismerni, olvasd el a velem készült interjút is!

Citromos-olajbogyós csirkepörkölt kuszkusszal

Előkészítés: 1,5-2 óra
Mennyiség: 3-4 fő

Hozzávalók:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 ek. pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 közepes fej vöröshagyma, apró kockákra vágva
  • 3 db egész csirkecomb, mindegyiket ízületénél kettévágva
  • 2 db paradicsom, apró kockákra vágva
  • 1 db TV paprika, apró kockákra vágva
  • 300 g konzerv darabolt paradicsom
  • 20 szem fekete olajbogyó, kimagozva, vékony csíkokra vágva
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 2 ek. méz
  • só, bors ízlés szerint
  • 230 g kuszkusz
  • víz
  • díszítésnek: koriander, durvára vágva

Lépésről-lépésre:

Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat és beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott TV paprikát és az apró kockákra vágott paradicsomot is, majd pár percig érleljük az ízeket.

Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Alaposan elkeverjük a hozzávalókat. Felöntjük egy kis vízzel, hogy a paprika ne keseredjen meg.

A kettőbe vágott csirkecombokat beletesszük az alapba. Ekkor adjuk hozzá még a paradicsomokat, az olajbogyót, a citrom levét és héját.

Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a csirkecombokat. Sózzuk, borsozzuk, lefedve főzzük 60 percen keresztül alacsony hőfokon. Ha elkészült, levesszük a fedőt, hozzáadjuk a mézet és 15 percig még magasabb hőfokon tömörítjük a levét.

Megfőzzük a kuszkuszt. Sós, forrásban lévő vízben 5 perc alatt elkészül. A víz-kuszkusz aránya: 1:1.

Tipp: Tálaláskor durvára vágott korianderrel tálaljuk.

A következő oldalon mutatok még két nagyon finom magyaros receptet, lapozz!

Fotók: Marton Adrienn

Oldalak

  • 1
  • 2