Lifestyle

Az orvos tanácsai: így előzd meg, hogy a kutyád hőgutát kapjon

Napok óta nagyon-nagy a hőség, ami az ember legjobb barátját fokozottan veszélyezteti. Légy felkészült, mutatjuk, mire kell figyelned!

dr. Király Péter - állatorvos, a Rex Állatsziget alapítója

Imádod az állatokat, és szeretnél többet tudni róluk? Esetleg tenni is szeretnél értük? Akkor jó helyen jársz! Üdvözlünk blogunkban, az Állatszigeten! Rendszeres állatszigeti barangolásainkon betekintést nyerhetsz az állatvédelem és az állatorvoslás mindennapjaiba, közben hasznos ismeretekkel gazdagodhatsz, sőt - ha akarod - akár állatokat is menthetsz! Állati klassz kalandokra hívunk. Ha készen állsz, tarts velünk!

Nyáron nem csak mi, de négylábú kedvenceink is szenvednek a melegtől

Sajnos azonban ezt nem mindig vesszük eléggé komolyan, így évről-évre találkozom a rendelőben olyan hőgutát szenvedett állatokkal, melyek a gazdi tudatlansága és felelőtlensége miatt kerültek életveszélyes állapotba. A hőguta súlyos, gyakran végzetes állapot, mely extrém hőhatás következtében jön létre.

Gyakran alakul ki zárt helyen (pl. autóban), tűző napon felejtett állatoknál. Különösen veszélyeztettek az idős, a rövid orrú és a túlsúlyos kutyák, valamint a kölyökállatok. A kutyák és cicák normális testhőmérséklete 38-39 ºC között mozog. Ha a testhőmérséklet 40 ºC fölé szökik, az állat tátott szájjal lélegezik, zihál, hőháztartása felborul, aminek következtében a vérkeringés és a légzés összeomlása léphet fel, valamint károsodhat a központi idegrendszer, ami az állat pusztulásához vezethet.

Hogyan tudod megelőzni, hogy a kutyád hőgutát kapjon, és mi a teendő baj esetén?

Fotó: pinterest

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Lifestyle
A Bakban feltörhet egy rég elfojtott érzés és durván felkavarja. Napi horoszkóp!
Sztárok
Bár a sztárok között gyakorta szövődnek elszakíthatatlannak tűnő köteléket, sajnos a hírességek barátságai is megszakadhatnak olykor akár a hírnévnek, a rivalizálásnak, vagy éppen személyes problémák...