Légy résen! Innen tudhatod, hogy jó tetováló szalonban jársz

A tetoválás nem csak az én egyik kedvenc művészeti ágam, de milliónyi más embernek is. Az utóbbi időkben pedig igazi divatőrület lett ez az eddig kicsit hálátlanul megítélt szakma és művészeti ág. Azonban ez nem csak a kereslet növekedését idézi elő, hanem az avatatlan kezeket is vonzza, akik szakmai tudás és tapasztalat nélkül, csak haszonszerzésből varrnak, sokszor egy életre szóló károkat is okozva. Következzen a Magyar Tetoválók Szövetségével egyeztetett sorozat első része, melyben az alapokat tisztázzuk…

Már javában nyár van, nem csak a vízpart csalogat, hanem a testünk díszítgetése is. Igen, ismerem az érzést, bár én szeretem nyáron kívül intézni a hasonló törekvéseim, tekintettel az előírásokra(víz-nap-stb). És igen, ha már itt tartunk, akkor erről is ejthetnénk pár szót. Sokan mennek tetoválást javíttatni, pusztán azért, mert vagy eleve rossz helyet/művészt választottak, vagy épp azért, mert satu részegen sikerült valami nem igazán átgondolt dolgot felvarratni.

Rengeteg kérdés merül fel az emberekben, amikor tetoválást szeretnének, pláne, ha az első. Most az alapoknál kezdjük, amikre mindenképp érdemes figyelni. Akár ha magadról van szó, akár szülőként próbálod ellenőrizni a dolgokat.

Honnan tudhatod, hogy jó szalonban jársz?

1. Egy jó tetováló stúdióba belépve tisztaságot és világos, rendezett munkakörülményeket kell találnunk és a munkaterületre, ahol a tetoválást elkészítik vagy a testékszert behelyezik, ez fokozottan igaz kell hogy legyen. (A higiéniás feltételeket és munkavégzést az ÁNTSZ ellenőrzi a tetováló stúdiókban. Mivel vérrel és testnedvekkel találkozik a tetováló vagy a testékszer behelyező, így ezeket a tevékenységeket kötelező bejelenteni az ÁNTSZ-hez, ők adnak engedélyt rá.)

2. A higiéniára vonatkozó kérdéseket fel lehet tenni a tetoválónak vagy piercingesnek, ha jó helyen járunk akkor megmutatja és elmondja a vendégnek ennek részleteit, folyamatát.

3. Amit szabad szemmel is könnyen lecsekkolhatsz: sterilizáló gépet, egyszer használatos steril csomagolású eszközöket és anyagokat (tetováló tűk, tetováló festékek, piercingek behelyezéséhez használatos tűk stb.), gumikesztyűt, eszköz- és bőrfertőtlenítő szereket kell látni a polcokon, vagy asztalon. Ezek ritkán kerülnek igazán elrejtésre.

4. A tetoválással vagy a piercinggel kapcsolatos egyéb kérdéseinkre is pontos választ kell hogy kapjunk egy jó stúdióban: a kezelés pontos menetét fel kell tudni vázolni (mivel, hogyan és meddig kell kezelni a sebet, mire ügyeljünk közben stb.), vagy hogy mikor nem lehet tetováltatni és testékszert behelyezni (terhesség, szoptatási időszak, különböző betegségek és állapotok – például: hőemelkedés, láz- esetén nem lehet tetováltatni, sem piercinget szúrni, de számtalan apró dolog lehet akadálya még, tehát tájékozódj!).

5. A piercinges segít megfelelő anyagú és méretű piercinget kiválasztásában vagy ha csak ékszert szeretnénk cserélni. A tetováló pedig az elképzelésünk megvalósításában segít, megtervezi a mintát és elmondja hogyan kivitelezhető az ötletünk, mennyi ideig tart elkészíteni és mikor tudná vállalni.

6. Ha készségesek és minden kérdésünkre választ kapunk, akkor jó helyen járunk! Ha ezekre a kérdéseidre nem kapsz választ, nyugodtan engedj a kételyeidnek és keresgélj tovább!

Mi alapján ismersz fel egy jó tetoválót?

Erre nehezebb válaszolni, mert mindenkinek más az ízlése, vagy a stílusa.
Mielőtt tetováltatna az ember, nézze meg a tetováló munkáiról készült fotókat, talán ez a legegyszerűbb verzió. Ezen túlmenően azokat a munkákat nézd meg alaposan, amihez hasonlót szeretnél magadon is viselni (feliratot,nonfiguratív mintákat, portrékat, színes vagy fekete-fehér munkákat, old school - new school motívumokat, realisztikus tetoválásokat stb.).

Tehát itt a stílusra gondolunk, nem azt, hogy bökj rá egy mintára és ugyanazt tetesd fel. Egyébként ez konkrét butaság, hiszen egyedi vagy, tiszteld meg magad olyan dologgal, ami egyedi. Ha valami nagyon tetszik, akkor a tetoválóval egyeztetve, kisebb-nagyobb változtatásokkal formáljátok a stílusodra.

Természetesen több tetováló munkáit is össze lehet hasonlítani, sőt érdemes is!
Ez után már könnyebb eldönteni, kinek a stílusa tetszik, kire bíznánk a bőrünket, amit jó esélyekkel egy életen át hordunk. Fontos megjegyezni, hogy a tetoválók egy része egyáltalán nem vállal el mindent. Bármit is hiszel, nem kötelessége, akár erkölcsileg, akár egyéni szempontok szerint dönthet úgy, hogy nem készíti el a mintát.

Ennek persze van pár „sablonos” oka, amire könnyen mondanak nemet:

- Ha nem múltál el 18 és nincs szülői hozzájárulásod, bár sokan azzal sem készítenek fiatalkorúnak semmit!

- Ha a minta sérthet bármilyen vallási meggyőződést, etnikai hovatartozást, vagy gyűlöletkeltő. (Persze, ez nem mindenkinek okoz gondot, viszont nagyon sokan elzárkóznak az ilyen munkáktól.)

- Az általad választott mintát nem biztonsággal és minőséggel kivitelezhető helyre szeretnéd.

- Amennyiben láthatóan beteg vagy: biztosan más időpontot fognak ajánlani, úgyhogy jobb, ha előre szólsz és telefonon módosítod azt!

- Módosult tudatállapotban (gyengébbeknek: részeg vagy, esetleg más módon szórakoztatod magad), ha lelkiismeretes a tetováló, akkor megkér, hogy gyere vissza máskor. Természetesen, azért van itt is olyan, aki már csak viccből is megcsinálja neked, viszont akkor ne nyafogj, ha nem azt, nem így, vagy nem úgy szeretted volna.

- És a legprofánabb: a művész nem lát sem fantáziát, sem kihívást a választott mintában és nincs kedve elkészíteni.

A tetoválók munkáit a stúdiókban, internetes oldalaikon, a havonta megjelenő Tattoo Magazinban vagy a Magyar Tetoválók Szövetsége Facebook oldalán is megtalálják az érdeklődők. Emellett érdemes ellátogatni 1-1 rendezvényre is, ahol akár munka közben is láthatod a „kiszemelt” művészt :)

Most lefektettük az alapokat, a következőkben aztán haladunk a végkifejeltig… és igen, olyan témákat is érinteni fogunk, hogy „mennyire fáj?” Ha kérdésed van, egy hozzászólásban is felteheted!

Oldalak

Egészség
Rengeteg nőt érint ez a betegség Magyarországon, és tilos félvállról venni. A tünetek bizony egy bizonyos ráktípus előjelei is lehetnek.
Utazás
Már nincsen sok hátra, és hamarosan beindul a szezon a Balatonnál. Azonban az oda utazóknak készülniük kell néhány éles változásra.