Jobb, mint amit az Ikeában kapsz: svéd húsgolyó zelleres-diós pirított rizzsel

Ebben az ételben garantáltan nem fogsz csalódni.

Marton Andrienn, a Konyhatündér háziasszonya

Blogomban megmutatom, hogyan lehet minőségi alapanyagokból, egyszerű és finom ételeket készíteni. Ötleteket adok, miképp őrizd meg családod vitalitását időtakarékosan és költséghatékonyan. Az Adri's Kitchen című gasztroműsor 6. évada minden szombaton délelőtt a TV2 és vasárnap FEM3 csatornákon.

Svéd húsgolyó zelleres-diós pirított rizzsel

Hozzávalók:

Húsgolyó:

  • 25 dkg sertéskaraj
  • 25 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 5 ek tej
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ek olívaolaj

Húsgolyó sütéshez:

  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek vaj

Zelleres-diós pirított rizs:

  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg rizs
  • 1 kk só
  • 500 ml víz
  • 10 dkg dió (durvára vágva, megpirítva)
  • 15 dkg zeller kockára vágva
  • 2 ek olaj

Sajtmártás:

  • 10 dkg krémsajt
  • 15 dkg trappista sajt
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 2 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet szerecsendió

Gyümölcsszósz:

  • 20 dkg áfonya
  • 20 dkg vörösáfonya
  • 25 dkg barnacukor
  • 1 db narancs kifacsart leve
  • 1 ek vaj
  • 3 ek szamóca szörp *(elhagyható)
  • 1 csipet só

Elkészítés:

Húsgolyó:

  1. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy kevés olajon ledinszteljük, és hozzáadjuk a darált húshoz. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzákeverjük az egész tojást, a zsemlemorzsát, a tejet, és az apróra vágott petrezselymet is.
  2. Jól összegyúrjuk, és két órán át állni hagyjuk a hűtőben.
  3. Hideg vizes kézzel apró golyókat formázunk, és egy serpenyőben felhevítjük az olajat, a vajat, beletesszük a húsgolyókat és folyamatos forgatás, rázogatás mellett készre sütjük.

Zelleres-diós pirított rizs:

  1. Egy serpenyőben a vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a rizst, és sózzuk.
  2. A vajon egy kicsit átforgatjuk, amikor már serceg, akkor felöntjük a vízzel, hagyjuk forrni, majd letakarjuk, és elzárjuk alatta a tűzhelyet.
  3. 15-20 percig hagyjuk, hogy gőzben párolódjon.
  4. Az olajon megpirítjuk a kockára vágott zellert.
  5. Amikor kész a rizs levesszük a fedőt, átkeverjük egy villával, és hozzáadjuk a durvára vágott pirított diót, és a zellert is.

Sajtmártás:

  1. A vajat megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a lisztet. Kicsit megpirítjuk majd felöntjük a tejjel, és addig hevítjük, amíg sűrű mártást nem kapunk sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és a tejszínt.
  2. Ezután lassú tűzön megint addig főzzük, amíg besűrűsödik, és belekeverjük a krémsajtot, valamint a reszelt trappistát.

Gyümölcsszósz:

  1. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd hozzáadjuk az áfonyát, a narancs levét, a szörpöt, és a csipet sót.
  2. 8-10 percig főzzük, és amikor sűrűsödik belekeverjük a vajat is.

Még több recept Marton Adrienntől a következő oldalon!

Fotó: Komáromi Annamária

Oldalak

  • 1
  • 2