Mi van a poháron túl? A bor, amit nem csak inni, érteni is kell

Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk jóval szerényebb, mint a Nobel-díjasoké, magyar pedig egy sincs közöttük. Képesítésüket nehezebb elnyerni, mint diplomát szerezni a világ legrangosabb egyetemén, hiszen csak a jelentkezők 7-10 százalékának sikerülhet, míg a Harvard Egyetem hallgatói 95 százalékos arányban jutnak hozzá az oklevelükhöz. Egyetlen szavukkal képesek megtízszerezni egy-egy bor árát. Mindezek ellenére alig néhányan ismerik a borok Jedi lovagjait, az úgynevezett Master of Wine cím birtokosait. Kik ők? Hogyan juthattak be a borszakértő elit legszűkebb körébe? És mi különbözteti meg őket a sommelier-ktől? Most kiderül!

Különböző szerepek, közös szenvedély

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

Közhely, mégis igaz, hogy a bor az emberi civilizáció egyik legfontosabb itala – cseppjeiben ott rejtőzik az emberi kultúra és a gondolkodás kiteljesedésének története, egyben fontos vallási szimbólum is. Sokáig a hatalmat és a presztízst jelképezte, ám ma már mindenki számára elérhető, gasztronómiai szempontból szinte megkerülhetetlen ital. Nem csoda, hogy szakemberek egész sora foglalkozik vele a szőlészektől, borászoktól kezdve, a bortechnológusokon, a gasztronómia legkülönfélébb területeinek képviselőin és a borbírókon át egészen a sommelier-kig. Sokunkat már a sommelier-k tudása is lenyűgöz, hiszen tudják, hogy egy-egy alkalomhoz, ételhez vagy ízléshez milyen ital társítható, ismerik a választott bor eredetét, sajátosságait, és még abban is profik, hogy az egyes fajtákat miként kell helyesen felszolgálni. Többen közülük gasztronómiai influenszerként segítik a fogyasztókat, illetve a borok iránt érdeklődőket az információk elsajátításában és a helyes borválasztásban.

Ám van egy szűkkörű tudós társaság, amelyik még a sommelier-knél is bensőségesebb kapcsolatot ápol a mintegy nyolcezer éves múltra visszatekintő borral. Ők egy komplex, három-öt éven át tartó tanulási folyamatot, majd szigorú vizsgák sorát követően szerezhetik meg az úgynevezett Master of Wine címet és kerülhetnek be abba a mindössze 420 főt számláló szakmai elitbe, akiket a borvilág doktoraiként is szokás aposztrofálni. A világ legrangosabb boros címe egyetlen intézményben, a londoni Institute of Masters of Wine-ban szerezhető meg. A képzésen a jelentkezők mindössze 7-10 százaléka képes a szigorú követelményeket teljesíteni, mivel kivételes tudás, mentális erő, kitartás, na és persze szenvedély szükségeltetik hozzá. A cím megszerzésének különleges voltát az is mutatja, hogy – bár voltak próbálkozók – a hazai borkultúra gazdag tradíciói ellenére eddig egyetlen magyarnak sem sikerült teljesíteni ezeket a követelményeket. Az akadémiai képzésben való részvétel előfeltétele az is, hogy a hallgatók négyes szintű, felsőfokú tanúsítványt szerezzenek, e képzés elvégzése, illetve az egyes fokozatok megszerzése akár két-három évet is igénybe vehet.

Lapozz! A cikk a következő oldalon folytatódik!

Oldalak

Egészség
Az öregedés jeleivel való szembesülés sokak számára nem pusztán esztétikai kérdés, hanem lelki teher is. A jó hír az, hogy a folyamat üteme nem kizárólag az idő múlásán múlik, hanem azon is, mit...
Lifestyle
A megfelelő hidratálásról legtöbbször a víz jut eszünkbe, pedig léteznek olyan teák is, amelyek hatékonyan támogatják a folyadékpótlást. A dietetikusok szerint van egy gyógynövény, amely ebben...
Lifestyle
Sokan keresik azt az egyszerű esti rutint, ami különösebb erőfeszítés nélkül támogatja a fogyást. Létezik egy ital, amelyet egyre többen iktatnak be lefekvés előtt – nem véletlenül.
Lifestyle
Most megtudhatod, mit üzennek számodra az égiek egészség terén 2026-ban!
Lifestyle
A vízkő elleni harcban a legtöbben automatikusan az ecethez vagy a szódabikarbónához nyúlnak. Pedig létezik egy megoldás, amely sokkal hatékonyabb, kíméletesebb, és egyre több háztartásban váltja le...
Home&Design
Évről évre felbukkan egy karácsonyfadísz, amely szinte minden otthonban megjelenik, még akkor is, ha azt hisszük, teljesen egyedi a fánk. Világszerte rekordmennyiség fogy belőle, és sokan észre sem...