Lifestyle

Budapesten áll az első orosz-ukrán háborús emlékmű: Putyinnak int be a legújabb Kolodko-miniszobor

Bemutat Moszkvának Kolodko Mihály szobrász legújabb mini műalkotása. A kárpátaljai művész az orosz-ukrán háborúra reflektált a Putyint ábrázoló szoborral.

Fricska Moszkvának és Putyinnak

Hétfőre virradóra új szobrot helyezett el Budapesten Kolodko Mihály – szúrta ki először a Player.hu. Az aprócska bronzszobrairól ismert kárpátaljai szobrász – akiről korábban már mi is írtunk – évek óta helyezi el gerilla-módon street art műremekeit közterületeken, ezúttal az orosz-ukrán háborúra reflektált.

A világvárosok közül elsőként Budapestnek lett minőségi orosz-ukrán háborús emlékműve – írja a 444.hu a szoborról, aminek talapzata egy stilizált középső ujj, ami ukrán címerrel díszített pecsétgyűrűt visel, a hegyén pedig egy aprócska bronz hadihajó egyensúlyoz, amit egy ismerős arc, Vlagyimir Putyin orosz elnök vezet. Ez az az orosz hadihajó, aminek a Kígyó-sziget védője azt üzente, hogy húzzon a francba.

Kolodko, aki általában kerítések repedéseibe rögzíti miniszobrait, a mostani, a Duna-parti gyepből kimeredő kőből faragott ujj-talapzattal nagyobb léptékben alkotott. A művész a léptékkülönbség kapcsán a 444-nek megjegyezte, hogy ez akkora, mint amikor az ember az ujjával, körömmel szétnyom valami apró parazitát, kullancsot vagy bolhát.

Az eddigi műveit Budapest közepén, a sűrű városi szövet repedéseiben elhelyező Kolodko a helyszín kiválasztásával is újított. Háborús mementójának szimbolikus és gyakorlati értelemben is tökéletes helyet talált a Moszkva sétányon.

Kolodko Mihály kárpátaljai származású szobrászművész, 2016 óta él és alkot Budapesten. Szülei és több rokona most is ott élnek a háborús agresszió sújtotta Ukrajnában.

In Search of Humanity címmel látható Aj Vej-vej retrospektív kiállítás 2022. március 16-tól a bécsi Albertina Modernben. A tárlat több mint negyven évet ölel fel, és Aj Vej-vej minden korszakából mutat be mérföldkőnek számító alkotásokat.

Leadfotó: Facebook / Kolodko Art

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Lifestyle
Sztárok
Hihetetlen, milyen gyorsan repül az idő: Kate Hudson legidősebb gyermeke, Ryder Russell Robinson már 20 éves, ráadásul elképesztően sármos férfivá érett.
Lifestyle
Szerencsések azok, akik az alábbi három csillagjegyben születtek - nekik ugyanis remek hetük lesz!
Lifestyle
Az alábbi három csillagjegy egyike alatt születtél? Akkor várhatóan a te hetedet is próbatételek nehezítik meg.