Idén húsvétkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni: egekbe szökhet a sonka ára
Árpás László sonkamester elárulta, begyűrűzhet a drágulás a sonkát illetően is. Emellett megosztotta tanácsait a tökéletes húsvéti sonka főzését illetően.
Ennyivel lehet drágább a húsvéti sonka idén
Nagyjából egy hónap múlva húsvét, ilyenkor pedig szokás szerint nem hiányozhatnak az ünnepi asztalról a szokásos ételek, a főtt tojás és az elmaradhatatlan húsvéti sonka. Idén azonban mélyebbre kell nyúlnunk a pénztárcánkban, ugyanis jelentősen drágultak a húsvéti finomságok: nemcsak a tojás, de a hústermékek ára is jelentősen megnőtt az infláció miatt az utóbbi időben, és sajnos további drágulás várható.
Árpás László sonkamester volt a Mokka vendége múlt pénteken. A szakember a TV2 reggeli műsorában elárulta, begyűrűzhet a drágulás a sonkát illetően is, 20-30 százalékos áremelkedés várható. A sonkamester szerint a húsiparban nagyobb emelés várható, ami májusban gyűrűzik majd be.
Árpás László arról is beszélt, mint minden évben, így idén is a kötözött sonka a sláger a húsvéti időszakban. Nála már most, egy hónappal az ünnep előtt érkeznek a megrendelések, hiszen az évek óta visszajáró vevők tudják, hogy előre kell jelentkezni, ha biztosan a legjobb sonkát szeretnék az ünnepi asztalra tenni.
A sonkamester a titkot is megosztotta a húsvéti sonka tökéletes elkészítéséhez, ami egyszerűbb, mint gondolnánk: tanácsa szerint hideg vízbe kell helyezni a kötözött sonkát, amihez hozzáadjuk a borókabogyót, fokhagymát, hagymát és amit még szeretnénk, majd lassan lobogó vízben főzzük. Két óráig ne is nyúljunk hozzá, a főzési időnél pedig ne nézzük az időt, a sonka súlyától függetlenül egy fogvájóval ellenőrizzük az állagát: amikor már könnyen belemegy, kész is van a sonkánk.
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hazánk egyik legjelentőségteljesebb eseménye volt. Most itt az ideje, hogy megemlékezzünk hőseinkről, sőt felelevenítsük tudásunkat is március 15. alkalmából. Próbáld ki tesztünket!