Utazás

Lélegzetelállító volt tegnap a Hold – Képeken a csodaszép égi jelenség

Csodálatos volt a tegnapi éjszakánk: szuperhold és teljes holdfogyatkozás is megfigyelhető volt az égbolton, amelyet a világ számos pontján lencsevégre kaptak. Mutatjuk a lélegzetelállító felvételeket az év legnagyobb teliholdjáról.

Teljes szuperhold-fogyatkozás volt a Csendes-óceán régiójában

Ahogy arról a Femcafén is beszámoltunk, 2021. május 26. igazán izgalmas nap volt a csillagászat kedvelői számára, és úgy igazából bárkinek, aki szeret gyönyörködni az égbolt különleges jelenségeiben. Egyrészt a Föld bizonyos pontjairól, Nyugat-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kelet-Ázsia területéről teljes holdfogyatkozás volt megfigyelhető, amit bár sajnos Magyarországról nem láthattunk saját szemünkkel, de szerencsére számos lenyűgöző képet feltöltöttek már a különleges eseményről az internetre.

Kaliforniából így látszódott a holdfogyatkozás

Az eltűnőben lévő Hold

Egy kicsit közelebbről

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett. A legfeltűnőbb égi jelenségek közé tartozik, hiszen szabad szemmel is jól látható az égbolton. Korábban a történelemben baljós jelként tartották számon, egyes népeknél egyenesen rettegtek tőle.

Nem a holdfogyatkozás volt az egyetlen különlegesség!

Lapozz a szuperholdról készült képekért!

Oldalak

Utazás
Sztárok
Ryan Reynolds és Blake Lively Budapesten lesz egy jó darabig, de igazából olyan, mintha itt sem lennének, annyira szigorú szabályokat vezettek be.
Sztárok
Tom Quinn királyi szakértő szerint a sussexi hercegi pár Nigériából üzent a palotának, kiváltképp Károlynak, aki eddig még nem reagált Harry és Meghan "királyi körútra".
Utazás
Egy nőnek ötnapos családi nyaralást tervez az édesanyja, a gond csak ott kezdődik, hogy erre az exét is meghívta. Ennél kínosabb nem is lehetne a szituáció.