Csodálatos éjszaka előtt állunk: szuperhold és teljes holdfogyatkozás is lesz

Május 26. igazán izgalmas napnak ígérkezik azok számára, akik különösképpen kedvelik a csillagászatot, de azok számára is érdekes lehet, akik csupán szeretnek gyönyörködni az égbolt különleges jelenségeiben.

Teljes holdfogyatkozás

A mai nap folyamán a Föld bizonyos pontjairól, Nyugat-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland és Kelet-Ázsia területéről teljes holdfogyatkozás lesz megfigyelhető – írja a 24.hu. Sajnos Magyarországról nem láthatjuk saját szemünkkel a különleges eseményt, de az online közvetítéseknek köszönhetően mi is megnézhetjük. A Virtual Telescope Project 12 órától élőben közvetíti az eseményeket, Timeanddate.com pedig 11:30-tól a vállalkozik ugyanerre a feladatra.

A holdfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen a Föld árnyékába kerül. Akkor jön létre, ha a Föld a Nap és a Hold között van, és a Föld árnyéka vagy félárnyéka a Holdra vetődik. A teljes holdfogyatkozás során a Hold teljesen a Föld árnyékába kerül. Ilyenkor azonban mégsem sötétedik el teljesen a holdkorong, hanem fénye narancsvörösre változik amiatt, hogy a földi légkörön szóródó fény halvány derengést teremt a teljes sötétség helyett. A legfeltűnőbb égi jelenségek közé tartozik, hiszen szabad szemmel is jól látható az égbolton. Korábban a történelemben baljós jelként tartották számon, egyes népeknél egyenesen rettegtek tőle.

Azonban mi, magyarok sem maradunk égi látványosság nélkül. Lapozz!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2