Lifestyle

Ezért érdemes elmenni gyakornoknak - Nem csak neked, a cégnek is megéri

Manapság már szinte minden cég foglalkoztat gyakornokokat. De ki pályázhat egy ilyen pozícióra és miért érdemes megpróbálni? Szakértőnk, Őri Júlia business- és management coach cikkét olvashatjátok.

Ki lehet gyakornok?

Aki felsőfokú tanulmányokat folytat, vagy szakmunkás képzőben szakmát tanul, és időben jelzi szándékát a vállalat, cég felé, az nagy valószínűséggel meg is szerez egy gyakornoki pozíciót, amennyiben a vállalat szívesen foglalkozik gyakornokokkal.

A főiskolán, egyetemen tanuló hallgatók egy része a kötelező gyakorlatot szeretné ezzel a lehetőséggel megszerezni. Több hetes - 4-6 hét - időszakról van szó, az intézmény előírásainak függvényében. Ennek fontos feltétele az aktív hallgatói jogviszony. A szakmunkások esetén akár több évre vonatkozó szerződés születik a tanuló és a vállalat között.

Azt tapasztalom, hogy a vállalatok szeretnek foglalkozni gyakornokokkal. Nyilván a cég profilja meghatározza, hogy kik jöhetnek szóba gyakornoki állásra, de azt látom, hogy ez egy kölcsönösen elfogadott és kedvelt együttműködési forma.

Mindkét fél számára előnyös, lehetőség van egymás megismerésére. A gyakornok a kezdeti „ráhangolódó” feladatok után akár érdemi, a szakmájába vágó feladatokat kaphat. Megismeri a vállalatot, a tevékenységet, személyes és munkakapcsolatokat tud kialakítani. Az éles helyzetek miatt szakmai szempontból is bővül a tudása, megtanul dolgozni, megszervezni a munkáját, a vállalatnál szokásos kommunikációs módokat.

Ha szerencséje van, a szakmai főnöke foglalkozik vele, olyan feladatokat, munkákat ad neki, amiből tanulhat. Amitől fejlődhet, bővül a tudása, látásmódja, akár a hozzáállása.

Nem mondom, hogy nem idő-és energia igényes gyakornokkal foglalkozni, de hosszú távon nagyon megéri. Ezek a fiatalok szivacs módjára szívják magukba a tudást, nyitottak, rugalmasak, nagyon jól alakíthatók.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: elisa.com

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Meryl Streep nemcsak tehetséges színésznő, de igazi stílusikon is egyben, aki a hetedik X felett is képes lenyűgözni mindenkit.
Fashion&Beauty
Érdemes egyet beszerezned erre a szezonra, mivel laza, kényelmes, és egyben vagány stílust képvisel.
Lifestyle
A Skorpió tudja meg: nem csalnak a megérzései! Napi horoszkóp!