Recept

Glutén- és tejmentes kuglóf fügével: édes élvezet egészségesen

Mivel még friss idénygyümölcsöket nem lehet kapni, ilyenkor többnyire aszalt gyümölcsökkel készítenem a süteményeket. Így született meg ennek a receptnek is az ötlete.

Miklós Glória - gasztroblogger

A sport gyerekkorom óta fontos része az életemnek, ám ahhoz hogy megfelelően karbantartsuk a testünket elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. Régóta törekszem rá, hogy feldolgozott élelmiszerektől - glutén- finomított cukor- és tejmentesen étkezzem. Sok receptet kipróbáltam már, ide gyűjtöm a kedvenceimet. Nézd meg őket te is!

Glutén- és tejmentes kuglóf fügével

Mivel még friss idénygyümölcsöket nem lehet kapni, ilyenkor többnyire aszalt gyümölcsökkel készítenem a süteményeket. Így született meg ennek a receptnek is az ötlete. Lisztek közül ismét a gesztenyeliszt és nyílgyökérpor kombinációt használtam, eddigi tapasztalataim szerint ettől lesz a legjobb textúrája az ilyen süteményeknek. Nagyon szeretem az ilyen kuglóf szerű édességeket, mert kiváló reggelire kávé mellé. Én ezt egy közepes kuglóf formában sütöttem, de lehet bármilyenben, ha épp az nincsen otthon. Mellé pedig ajánlott valamilyen házi lekvárt fogyasztani. Mérőpoharam 2,5 dl-es.

Hozzávalók

  • 3 db M-es tojás
  • 3 ek kókuszvirág cukor
  • 1 db érett banán
  • 3 ek olvasztott kókuszzsír
  • 1/3 bögre aszalt vörösáfonya
  • 4 db nagy aszalt füge
  • 50 g magas kakaótartalmú feketecsoki
  • fél bögre mókusmogyoró
  • fél bögre gesztenyeliszt
  • 1/4 bögre nyílgyökérport
  • fél kk szódabikarbóna
  • 1 ek őröl fahéj
  • 1 ek őrölt gyömbér

Elkészítés

Video Itt a nagy 2026-os szerelmi horoszkóp: érzelmi áttörések éve jön

1. A sütőt előmelegítjük (180 fok, légkeverés).

2. A tojásokat a kókuszvirág cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a pürésített banánt, olvasztott kókuszzsírt és alaposan összekeverjük.

3. A csokit, a fügét, a vörösáfonyát és a mogyorót felvágjuk és hozzákeverjük a masszánkhoz.

4. Végül szitán átszitálva hozzáadjuk a nyílgyökérport, gesztenyelisztet, szódabikarbónát és a fűszereket majd jól összedolgozzuk.

5. A masszánkat átöntjük egy kikent kuglóf formába és kb. 20-30 percet sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Ha tetszett a recept és érdekelnek a továbbiak kövess Facebookon, Instagramon és YouTubeon.

Még több édes receptért kattints a következő oldalra!

Leadfotó, fotó: Miklós Glória

Oldalak

Recept
Sztárok
Quentin Tarantino húsz év után is élénken dédelgeti a Kill Bill folytatásának álmát: egy olyan történetet, ahol a Menyasszony és immár felnőtt lánya együtt néznek szembe a múlt bűneivel, miközben a...
Sztárok
A sztárvilágban a tökéletesség hajszolását sokan még mindig titokként kezelik, viszont az utóbbi időben egyre több híresség kezd el nyíltan beszélni plasztikai beavatkozásairól, felfedve azokat a...
Lifestyle
Otthonunk takarítása segít távol tartani a bektériumokat, és a rendszeres takarítással megszabadulhatunk az allergénektől, morzsáktól, piszoktól és mindenféle apró szennyeződéstől. Csakhogy nincs...
Lifestyle
Senkinek sem jó érzés, ha megütik – pláne akkor nem, ha a saját gyereke kezd el csapkodni, lökdösődni vagy kezet emelni másokra, esetleg magukra a szülőkre. Bár szinte nincs is olyan gyerek, aki ne...
Sztárok
Cindy Crawford a hatodik X-hez közelítve is még rendkívül üde és fiatalos, amit nem csupán a jó genetikának, hanem a tudatosságnak is köszönhet.
Lifestyle
Nálad mi tartozik a konyhai nagytakarítás fogalomkörébe? A tűzhely, a konyhapult, a szekrények és minden apró szeglet kisuvickolása mellett vajon hányszor pucolod ki konyhai kisgépeidet – például az...