A szív egészségéért - 6 káliumban gazdag étel

A kálium egy nélkülözhetetlen tápanyag, amely segíti az izmok működését, jót tesz az idegrendszernek és javítja a szívünk egészségét - ezért is nagyon fontos, hogy minél több káliumban gazdag élelmiszert fogyasszunk. Nézzük, melyeket érdemes választani!

1. Édesburgonya

Az édesburgonya egyike a legtöbb tápanyagot tartalmazó élelmiszereknek, ezért ajánlott a minél gyakoribb fogyasztása. Már egy közepes méretű sült édesburgonyában is 542 mg kálium található, de emellett gazdag béta-karotinban és összetett szénhidrátokban is.

2. Avokádó

Az avokádó gazdag forrása a szénhidrátoknak és egészséges zsíroknak. Már egy fél gyümölcs is 487 mg káliumot tartalmaz – többet, mint a banán! Rendszeres fogyasztásával hatékonyan csökkenthető a vérnyomás és a koleszterin szintje, ráadásul a szívünket is egészségesen tarthatjuk általa, mivel ugyanaz a hasznos olajsav található benne, mint az olívaolajban. Ez felelős a gyulladások csökkentéséért és a rák megelőzéséért is. Az avokádó 26 százalékát fedezi az ajánlott napi káliumbevitelnek és 20 százalékát a folsavénak.

3. Fehérbab

A fehérbab segít megtisztítani a vért, elősegíti a zsírégetést és egészségesen tartja a bőrt. Emellett jót tesz az idegrendszernek és az izmok működésének, enyhíti a stresszt, valamint óv a gyomor és bélbetegségektől. További jótékony tulajdonsága, hogy gazdag forrása a káliumnak, már egy fél bögrényi 502 mg-ot tartalmaz, ráadásul magnézium, összetett szénhidrátok és fontos vitaminok is találhatóak benne.

Fotó: doxologia.ro

Oldalak

Lifestyle
Valószínűleg neked is van épp otthon abból az élelmiszerből egy kevés, amit ha a vágott virágok közé teszel a vázában lévő vízbe, akár több héten át is élvezheted a gyönyörű anyák napi növények...
Egészség
Ha te sem szeretnéd idő előtt elveszíteni szellemi frissességedet és agyi jólétedet, akkor jobban teszed, ha kerülöd ezeket az egyszerű és sokszor ártalmatlannak tűnő mindennapi szokásokat.
Lifestyle
Az ágyunk szent hely. Egy hely, ahol alszunk, ahol kipihenhetjük a fárasztó hétköznapokat és ahol a hétvégék nagy részét henyéléssel tölthetjük. Nem szabadna olyan helynek lennie, ahol te és a párod...