Csak természetesen! 6 gyógynövény a máj védelméért

A májunk fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, a méregtelenítésben, és bizonyos vegyületek termelésében, illetve tárolásában, így állandó védelmet igényel. Összegyűjtöttük, mely gyógynövényekkel tudod a legjobban segíteni az egészséges működését!

Articsóka

Az articsóka fehérjében, szénhidrátban, számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag, de magas antioxidáns-tartalma is növeli jótékony hatását. Kifejezetten májbarát, hiszen hatóanyaga, a cynarin védi a májsejteket, és fokozza az epetermelést, így felgyorsítja a koleszterin, valamint a mérgek kiürülését. Mivel a máj- és az epefunkció hatékonyabbá válik, kevesebb az esély a májkárosodás és más, ehhez kapcsolódó betegségek kialakulására.

Zsálya

Nem véletlen, hogy a híres salernói orvosi iskola diákjainak a következő retorikus kérdést tanították: „Miért halna meg az az ember, ki kertjében zsályát termel?”A zsályáról laboratóriumi kísérletekben mutatták ki, hogy számos, fertőzést okozó baktérium ellen hatásos, tehát nem meglepő, hogy a májat is kiválóan megtisztítja. Serkenti az emésztést, és nem engedi, hogy a szervezetünk túl sok méreganyagot tároljon, amivel szintén a májunk dolgát könnyíti meg.

Fotók: artichoka.org, telegraph.co.uk

Oldalak

Szólj hozzá Te is!