Ropogós házi kenyér teljes kiőrlésű lisztből - Recept

Kollégánk Ausztriai útja során megismerte a kenyérsütés osztrák nagyasszonyát, Roswitha Hubert, aki egy különleges „főzőiskolát” üzemeltet Rauris közelében. Íme Roswitha egyik fantasztikus receptje, hogy otthon is el tudjuk készíteni ezt a finomságot.

Hozzávalók

  • 1 kg teljes kiőrlésű liszt
  • fél kg búzaliszt
  • 30 g só
  • 1 csomag instant élesztő vagy 20 g friss élesztő
  • 150 g lenmag, melyre 2 dl meleg vizet kell ráönteni
  • kb. 6 dl meleg víz
  • 200 g kovász
  • 2 tk koriander
  • 1 tk köménymag

Elkészítés

Az összes hozzávalót kézzel gyúrjuk jól össze, majd ezután egy meleg helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát tegyük egy lisztezett deszkára és vágjuk két részre, majd formázzunk belőlük két cipót. A tetejüket szórjuk meg liszttel, majd 15 percig pihentessük őket. Eközben melegítsük elő a sütőt 230 fokra, tegyük be a cipókat és barnulásig süssük ezen a hőfokon, majd vegyük le 150 fokra a hőmérsékletet és további 1 órán át süssük. Ezután már csak meg kell várnunk, hogy kihűljenek a kenyerek és fogyaszthatjuk is a saját házi kenyerünket.

Ha te is imádod a friss kenyeret, akkor nyomj egy lájkot vagy oszd meg másokkal is!

Forrás: salzburg.orf.at; Fotó: country-online.de

Oldalak

Fashion&Beauty
Életkorunk előrehaladtával általában a szem körüli bőr kollagénveszteségét vesszük először észre, hiszen ilyenkor apró ráncok jelennek meg ezen a területen, a bőr pedig vékonyabbá, kevésbé rugalmassá...
Lifestyle
Sokféleképpen beilleszthető az étrendbe az a finomság, amit elsőre sokan tévesen egészségtelennek titulálnak, valójában azonban rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik.
Lifestyle
Vannak szobanövények, amelyek segítségével megszabadulhatunk a nem kívánt konyhai szagoktól amellett, hogy szépségükben is gyönyörködhetünk.