Ezzel etetnek! A génmanipulált élelmiszerek világa

Manapság mindent próbálunk átformálni, újjá és jobbá alakítani. Sajnos olyan dolgokhoz is hozzányúl az ember, amihez nem biztos, hogy szabad lenne. Ilyenek az alapvető élelmiszerek, melyek termesztésébe már a géntechnológiát is beleviszik. Bár valódi hosszú távú hatásait még nem ismerjük, ezért előre kiszámíthatatlan mi fog történni, ha fogyasztjuk őket. Baljós előjelek!

A géntechnológia lényege

Vesznek egy haszonélőlényt, aminek a szervezetébe egy másik élőlény szervezetéből származó gént juttatnak. Így az alapvető tulajdonságai mellett, olyan képességekkel ruházzák fel, mint például a rovarölő méreg termelése. Így kapják a genetikailag módosított szervezetet (GMO), amit a mezőgazdaság mellett alkalmaznak a gyógyszerkutatásban is.

Miért jó?

A genetikailag módosított növényeket és előállítási technológiájukat azért találták ki és kezdték el alkalmazni, hogy a mezőgazdasági termelés folyamán kevesebb vegyszert kelljen használni. Továbbá egyszerűbbé és olcsóbbá akarták tenni a termelés folyamatát. Azonban ez a fajta technológia beláthatatlan következményekkel jár.

Miért rossz?

A legnagyobb probléma, hogy az ember nem tudja megválasztani, mikor eszik genetikailag módosított élelmiszert. Ez abból fakad, hogy a termelők (legyen bármekkora) nem tudják megválogatni a szinte monopóliumban lévő vetőmagokat és alapanyagokat forgalmazó cégtől jövő árut. Ezek a mamutcégek akkor válthatnak genetikailag módosított technológiára, amikor akarnak.

Fotó: flashinthepan.net

Oldalak

Sztárok
Már régóta foglalkoztatja a rajongókat, hogy mégis mi lehet az oka annak, hogy ezer éve látták utoljára Victoria Beckham gyönyörű mosolyát.
Sztárok
Ami Eva Longoriával és férjével José Bastónnal történt, az szerelem volt második látásra.
Lifestyle
Felejtsd el a drága zsíroldókat és az órákig tartó súrolást. Olvass tovább, ezentúl csak így fogod takarítani a mikrót!