Így csökkentheted a kellemetlen izomlázat

Mindenkivel előfordul, hogy egy megerőltetőbb edzés után másnap alig tud kikelni az ágyból, ráadásul utána egész nap szenvedhetünk az izomláz miatt. Természetesen ezek a panaszok néhány napon belül maguktól is megszűnnek, de van néhány remek módszer, amellyel gyorsan csökkenthetjük a fájdalmat.

Miért alakul ki?

Sok elmélet létezik arra, hogy miért is alakul ki pontosan az izomláz. Az egyik legnépszerűbb nézet ezek közül, hogy az izomzatban felszaporodó tejsav okozza a kellemetlen fájdalmat. Más meglátás szerint viszont azért alakul ki, mert a fokozott izommunka során az izomrostokban nagyon vékony szakadások alakulnak ki, és valójában egy gyulladásos állapot okozza a néhány napig tartó fájdalmat.

Hogyan előzhetjük meg?

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
Természetesen felmerül mindenkiben a kérdés, hogy hogyan csökkenthetjük, vagy éppen előzhetjük meg ezt a problémát. Megelőzés szempontjából mindenképpen fontos, hogy megfelelően bemelegítsünk. Nem csak az izomláz megelőzésének érdekében, hanem azért is, hogy így elkerülhessük a különböző sérüléseket. De mit tehetünk, ha minden igyekezetünk ellenére mégis kialakul az izomláz?

Ásványi anyagok pótlása

Izomláz esetén különösen fontos, hogy megfelelően pótoljuk az ásványi anyagokat. Leginkább a magnézium pótlására érdemes odafigyelnünk ilyenkor. Ugyanis az izmok általános működéséhez is sok magnéziumra van szüksége az izomzatunknak, gyulladásos állapotban viszont ennél jóval többre. Szerencsére nem csak a különféle pezsgőtabletták útján tudjuk pótolni a magnéziumot, érdemes kihasználnunk a különböző ételeink ásványi anyag tartalmát is.

Borogatás

Érdemes a fájó végtagokat egy kis melegvizes borogatással kezelnünk. Csökkenti a fájdalmat és az izmok merevségét is. De ugyanilyen hatásos lehet egy melegvizes fürdő vagy akár az is, ha ellátogatunk egy szaunába. Így együttesen lerövidíthetjük a regenerálódási időszakot.

Ráedzés

Az egyik talán legnépszerűbb tanácsok közé tartozik, hogy az izomláz ellenére is érdemes folytatnunk a rendszeres testmozgást, mert a „ráedzéssel” hamarabb elmúlhatnak a tünetek. Természetesen mindenki saját maga dönti el, hogy kihagy-e néhány napot vagy inkább folytatja az edzéseket - ha nem túl nagyok a fájdalmaink, akkor valóban jótékony lehet, ha nem tartunk szünetet. Ha ennél nagyobb az izomlázunk, akkor esetleg érdemes valóban egy-két napot pihentetni az izmainkat és csak azután újra elkezdeni a rendszeres testmozgást.

Oldalak

Lifestyle
A sötétzöld levelű növény az egészségre gyakorolt számos pompás hatásáról közismert.
Sztárok
Nem titok, hogy Katalin és Károly között különösen szoros kapcsolat és kötelék van, azt azonban csak kevesen tudják, hogy Katalin több alkalommal is segített apósának, hogy az uralkodó...
Fashion&Beauty
Pénteken lezajlott a Miss World Hungary válogatója, ahol több száz lány vonult fel a zsűri előtt. A szépségversenyben először vesz részt zsűritagként az egykori szépségkirálynő, Annoni Zita.