Rossz ízű és szennyezett? Íme, az igazság a csapvízről

Rossz ízű, egészségtelen, koszos vagy éppen túlklórozott. Körülbelül ilyen sztereotípiáink vannak a csapvízzel kapcsolatban, de vajon mennyire állják meg a helyüket ezek az állítások? Vizsgáljuk meg közelebbről a csapból folyó H2O-t!

Sokszor ódzkodunk a csapvíztől, mert büdösnek és szennyezettnek gondoljuk. Éppen emiatt inkább megvesszük a drágábbnál drágább palackos vizeket, becsapva magunkat, miszerint így egészségesebb életmódot folytathatunk. Sokak számára meglepő lehet, de ez az állítás éppen ellenkezőleg állja meg a helyét!

Tényleg szennyezett?
A Tudatos Vásárlók Egyesületének csapvíztesztje azt vizsgálta, hogy biztonsággal fogyasztható-e a csapvíz és érdemes-e csapvízre cserélni az ásványvizet. A hazai vízminőségi problémák hátterében leggyakrabban a nitrit, nitrát, ammónium, bór és arzénszennyezés áll, de a teszt során kiderült, hogy a vízminták szennyezettsége jóval a határérték alatt van, és a jogszabályban található vízminőségi előírásoknak a vizsgált vizek mindegyike megfelel. Tehát a csapvízteszt által vizsgált esetek nem támasztják alá a vezetékes vízzel kapcsolatban táplált bizalmatlanságot.

Kiváló ivóvíz
Sőt, a TVE bebizonyította, hogy a csapvíz teljesen biztonságos Magyarország legtöbb területén, és azt is, hogy az emberek többsége által biztonságosnak vélt palackos ásványvizek sokszor kevésbé biztonságosak, mint a csapvizek többsége. Sőt, a budapesti kerületek vízminőség vizsgálatai alapján a csapvíz kálcium- és magnéziumtartalma megegyezik a ma legnépszerűbb palackozott vizekéével, és a nátrium- és vastartalma is mélyen a határérték alatti.

Így az alapos vizsgálatok után kijelenthető, hogy Budapesten és a környező városokban az ivóvíz kiváló minőségű, mind az uniós, mind pedig a hazai szabványoknak teljesen megfelelő. Ez nem is lehet másként, hiszen a Laboratóriumi Információs Rendszer bevezetése óta bármilyen hiba merül fel a víz összetételével kapcsolatban, a rendszer azonnal reagál és a szakemberek orvosolni kezdik a problémát.

A fentiek tükrében a lehető legnyugodtabban fogyaszthatjuk a lakásunkban lévő vezetékes vizet, ezzel megspórolva rengeteg palackozott vízre kiadott pénzt.

Oldalak

Utazás
Völgyesi Gabi hátrahagyta Magyarországot, hogy belekóstoljon kicsit az amerikai kultúrába. Most elmondta itthon, hogy miket tapasztalt.
Sztárok
Ahogyan az várható volt, az Egyesült Királyságba látogató Harry nem találkozik a brit királyi család egyik tagjával sem, arra azonban senki sem volt felkészülve, III. Károly időközben milyen döntésre...
Fashion&Beauty
A pucérruhák trendje még mindig tart. A 2024-es MET-gála továbbra is bizonyítja, hogy a sztárok imádják a szinte teljesen áttetsző darabokat, amelyek szinte alig takarnak valamit.